Diagnostiek naar de oorzaak van exsudatieve pleuritis

Klinische praktijk
J.H. Schouwink
F.M.J. Toben
Sj.Sc Wagenaar
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:2553-6
Abstract

Dames en Heren,

Aanwezigheid van pleuravocht (hydrothorax) op een röntgenfoto of CT-scan van de thorax is een uiting van een verstoorde balans tussen vochtvorming en -afvoer. Deze verstoorde balans treedt op bij een verhoogde (hydrostatische) intravasculaire druk, een verhoogde vaatpermeabiliteit of een vaatwandbeschadiging. Vocht in de pleuraholte bij ascites ontstaat door kleine hiaten in het diafragma of via lymfvaten. Doordat afvoer van pleuravocht vooral verloopt via lymfvaten, leidt belemmering daarvan tot vochtophoping.1

Op grond van de criteria van Light kan men pleuravocht onderscheiden in exsudaat en transsudaat.2 Men spreekt van exsudaat indien de totaaleiwitconcentratie meer dan 50 van de serumwaarde is of de lactaatdehydrogenase(LDH)-activiteit meer dan 60 van de serumwaarde is. Ook een LDH-activiteit van meer dan 200 U/l in het pleuravocht wordt als een criterium gehanteerd. Na behandeling met diuretica kan het transsudaat een exsudaat nabootsen; een verschil van minder dan 12 mg/l tussen de serum- en…

Auteursinformatie

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Postbus 95.500, 1090 HM Amsterdam.

Afd. Longziekten: J.H.Schouwink (thans: het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Amsterdam) en F.M.J. Toben, longartsen.

Afd. Pathologie: prof.dr.Sj.Sc.Wagenaar, patholoog.

Contact prof.dr.Sj.Sc.Wagenaar

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties