Samenvatting
Doel
De prevalentie vaststellen van depressie en andere psychische stoornissen in de contactpopulaties van eerstelijnsartsen in verschillende landen.
Opzet
Descriptief.
Plaats
Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Genève, Zwitserland.
Methode
Door de WHO werd in 15 centra in 14 verschillende landen, waaronder het centrum Groningen in Nederland, een onderzoek uitgevoerd. Daarbij werden 5438 patiënten geïnterviewd met de ‘Primary health care’-versie van het ‘Composite international diagnostic interview’ (CIDI). Tevens beoordeelden de eerstelijnsartsen de somatische en psychische gezondheid van de patiënten.
Resultaten
Depressie bleek in alle centra voor te komen, zowel volgens de CIDI-uitslag als volgens de artsen. Patiënten met een depressie werden voor het merendeel door de eerstelijnsartsen zelf behandeld; slechts een gering percentage werd doorverwezen. Bij medicamenteuze behandeling werden in de meeste centra vaker tranquillizers voorgeschreven dan antidepressiva. Groningen onderscheidde zich van de andere centra door een hoger percentage depressieve patiënten dat met een psychische reden voor contact kwam en doordat de somatische gezondheid van de patiënten als veel beter werd beoordeeld. De Groningse huisartsen verwezen vaker naar de geestelijke gezondheidszorg dan de artsen in de meeste andere centra.
Conclusie
Depressie werd in alle deelnemende landen gediagnosticeerd, zowel door eerstelijnsartsen als op grond van de CIDI-uitslag.
Reacties