De toepassing van laser bij de behandeling van urolithiasis

Onderzoek
Th.M. de Reijke
B.Y.W. Zeijlemaker
H.J.C.M. Sterenborg
K.H. Kurth
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:2391-4
Abstract

Samenvatting

De behandeling van urinewegstenen heeft de laatste jaren een belangrijke verandering ondergaan. Aangezien de extracorporele schokgolflithotrypsie (ESWL) tegenwoordig de eerste keuze is bij de behandeling, is er nog slechts een relatief kleine plaats voor endoscopische en (of) operatieve interventietechnieken. Indien echter de behandeling van ureterstenen met ESWL niet afdoende is of niet slaagt, dan is laserlithotrypsie een goed alternatief.

Met behulp van laserlithotrypsie kan in dat geval via dun dan wel flexibel instrumentarium in vele gevallen een goede desintegratie bereikt worden. Het voordeel hierbij is dat de kans op schade aan de urinewegen kleiner is dan met andere desintegratiemethoden, zoals ultrasonore en elektrohydraulische lithotrypsie.

De eerste klinische resultaten van laserlithotrypsie in het AMC bij 25 patiënten met 21 blaas- en 18 ureterstenen geven een succesvolle desintegratie bij respectievelijk 84 en 70. Slechts 1 complicatie werd gezien in deze serie; deze werd veroorzaakt door de ureteroscopische manipulatie en niet door de laserlithotrypsie.

Een nadeel van de laser is op dit moment (nog) dat de aanschafprijs hoog is (ongeveer ƒ 400.000,-) en dat niet alle stenen voldoende vergruisd kunnen worden met één type laser.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Urologie: Th.M.de Reijke en prof.dr.K.H.Kurth, urologen; B.Y.W.Zeijlemaker, assistent-geneeskundige.

Lasercentrum: H.J.C.M.Sterenborg, fysicus.

Contact Th.M.de Reijke

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties