De rode draad

Wim Opstelten
Wim Opstelten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:B1658

artikel

Vraag willekeurige voorbijgangers naar het meest kenmerkende element van het menselijk lichaam en waarschijnlijk zal bloed hoog scoren.

Bloed imponeert. In films, in de rauwe actualiteit, maar vooral als onruststoker wanneer het daar is waar het niet moet zijn: in ontlasting, urine of sputum. Het zien van bloed is dan ook vaak een reden om met spoed medische hulp te zoeken (D4483).

Bloed fascineert. Als de verbinding tussen vitale organen, in een precair evenwicht tussen vloeibare en gestolde fases. Voor veel niet-hematologen een vaak moeilijk te begrijpen complex systeem van enzymen en stollingsfactoren. Af en toe is een stollingsstoornis anamnestisch al heel waarschijnlijk, veel vaker zal deze zich uiten in ongemakkelijke, maar ogenschijnlijk niet bedreigende klachten zoals hevig menstrueel bloedverlies. In dit nummer vindt u goede handvatten om stollingsstoornissen snel op het spoor te komen (D4181).

Soms echter stolt het bloed, waar het juist moet blijven stromen. Zoals bij atriumfibrilleren, dat we vaak pas op het spoor komen wanneer het stolsel al heeft geresulteerd in een groot CVA. De discussie of en hoe we hierop moeten screenen lijkt voorlopig nog niet beslecht (D4726).

Bloed intrigeert. Als informatiebron om de oorzaak van klachten op het spoor te komen. Patiënten lijken in bloed soms de glazen bol te zien, waarin wij snel hun – al dan niet latente – aandoeningen kunnen ontwaren. En toegegeven: gaan we daar zelf ook niet vaak te gemakkelijk in mee? Terugdringen van niet-gepaste diagnostiek betreft ook onnodige en onzinnige bloedbepalingen (D4856).

En zo trekt bloed een rood spoor door dit gevarieerde nummer.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties