Veranderingen in de prijs en beschikbaarheid van voedsel hebben de afgelopen eeuw een enorme invloed gehad op ons bestedings- en voedingspatroon. Gaven we rond 1900 nog ruim de helft van ons inkomen uit aan voedsel, in 1960 was dat percentage nog maar 30% en dat daalde verder naar 16% in 1980 en 11% in 2011.1 Circa een derde van ons eetbudget gaat tegenwoordig op aan eten buiten de deur en kant-en-klaarmaaltijden. We hebben dus nog nooit zo goedkoop gegeten, maar de prijsdaling was niet voor alle soorten voedsel hetzelfde. De New York Times liet zien dat in de periode 1978-2008 verse groenten en fruit circa 40-50% duurder werden terwijl de prijzen van frisdrank en boter met zo’n 30% daalden en bier 15% goedkoper werd.2 Prijsontwikkelingen hebben onmiskenbaar een invloed op het koopgedrag van mensen. Een gezonder voedingspatroon kan daarom in theorie worden gestimuleerd door prijsmaatregelen van de overheid…
De prijs van gezonde voeding
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A7590
Abstract
Abstract
The price of healthy nutrition
Governments can influence healthy dietary choices of populations by taxing relatively unhealthy foods and drinks and/or subsidizing relatively healthy options. Experimental and modelling studies have shown that such fiscal policies can contribute to the prevention of diseases such as obesity.
Conflict of interest: none declared. Financial support: none declared.
Reacties