De plaats van cryochirurgie bij de behandeling van niet-resectabele levermetastasen van colon- en rectumcarcinoom

Klinische praktijk
T.J.M. Ruers
Th. Wobbes
G.J. Jager
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:2448-52
Abstract

Samenvatting

- Bij meer dan 40 van de patiënten met een colorectaal carcinoom ontstaan levermetastasen. Bij slechts een gering aantal patiënten (10-15) kunnen deze metastasen chirurgisch worden verwijderd. Indien de levermetastasen niet in aanmerking komen voor resectie, zijn de alternatieven beperkt. De respons op chemotherapie bedraagt circa 40, terwijl het effect op overleving daarbij is beperkt tot enkele maanden.

- Recentelijk is er in de vorm van cryochirurgie een nieuw alternatief beschikbaar gekomen voor de behandeling van patiënten met niet-resectabele levermetastasen. Hierbij worden met behulp van echografie de metastasen in de lever gelokaliseerd en vervolgens met behulp van cryoapparatuur bevroren. De behandeling resulteert in uitgebreide necrose van de tumor.

- De ervaringen met de methode zijn nog beperkt. Ze wordt gekenmerkt door een lage sterfte en een acceptabele morbiditeit. De ziekenhuisopname is kort en het herstel doorgaans voorspoedig. In meerdere onderzoeken wordt een 1-jaarsoverleving beschreven van meer dan 70 en een 2-jaarsoverleving van meer dan 50. De ziektevrije overleving na 2 jaar schommelt tussen de 20 en 28. Indien recidiefziekte in de lever optreedt, is dit doorgaans op andere plaatsen dan die met cryochirurgie waren behandeld.

- Evenals voor resectie geldt ook voor cryochirurgie dat tijdens de operatie al het tumorweefsel dient te worden verwijderd, dan wel te worden bevroren. Cryochirurgie lijkt dan ook met name zinvol bij die patiënten bij wie met resectie niet alle tumorweefsel adequaat kan worden verwijderd, maar bij wie cryochirurgie, eventueel gecombineerd met resectie, wel kan leiden tot volledige behandeling van het tumorweefsel in de lever.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis St. Radboud, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Afd. Heelkunde: dr.T.J.M.Ruers en prof.dr.Th.Wobbes, chirurgen.

Afd. Radiologie: dr.G.J.Jager, radioloog.

Contact dr.T.J.M.Ruers

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties