De inzet van traumatriageteams bij de cafébrand in Volendam

Klinische praktijk
H. Boxma
J. Dokter
W.N. Welvaart
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:2321-6
Abstract

Samenvatting

- Naast de extramurale hulpverlening door helikopterteams en mobiele medische teams is er bij grootschalige ongevallen en voor specifieke categorieën verwondingen behoefte aan secundaire triage om patiënten zo spoedig mogelijk te kunnen overplaatsen en om de beperkte behandelcapaciteit voor specifieke letsels (zoals het ernstige verbrandingsletsel) optimaal te benutten.

- Na de cafébrand in Volendam zijn 203 patiënten in 27 ziekenhuizen opgenomen. Bij vrijwel allen ging het om brandwonden, vaak gecompliceerd door een inhalatieletsel.

- Brandwondtriageteams selecteerden in tweede instantie patiënten met 30-80 verbrand lichaamsoppervlak die moesten worden beademd, voor opname in één van de brandwondencentra in Nederland, België of Aken.

- De sterfte onder 75 in opzet curatief behandelde patiënten met brandwonden en een inhalatietrauma bedroeg slechts 5,3.

- Traumatriageteams dienen een officiële status te krijgen binnen de keten van het project ‘Geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen’ (GHOR) om samen met op afdelingen voor spoedeisende hulp aanwezige uniforme richtlijnen voor de behandeling van specifieke letsels (zoals het protocol voor de opvang van ernstig verbrande patiënten (‘emergency management of severe burns’ (EMSB-protocol)) de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Auteursinformatie

Medisch Centrum Rijnmond-Zuid, locatie Zuider, afd. Heelkunde/ Brandwondencentrum, Groene Hilledijk 315, 3075 EA Rotterdam.

Dr.H.Boxma, chirurg; J.Dokter, arts; W.N.Welvaart, assistent-geneeskundige.

Contact dr.H.Boxma (boxmah@mcrz.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties