Waar liggen de verbeterkansen?

De aansluiting van doelmatigheidsstudies op richtlijnen

Onderzoek
Gerjanne Vianen
Romy Zwarts-van de Putte
Mirte Brom
Teus van Barneveld
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8405
Abstract

ZonMw en het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) willen doelmatigheidsonderzoek zo goed mogelijk laten aansluiten op medische richtlijnen. Hoewel er al veel studies gekoppeld zijn, worden ze nog weinig meegenomen in richtlijnen. Hoe zorgen we met elkaar voor optimale integratie?

Samenvatting

Doel

Inzicht bieden in waar de uitdagingen en verbeterkansen liggen om het Nederlandse doelmatigheidsonderzoek en het proces van richtlijnonderhoud effectiever op elkaar te laten aansluiten.

Opzet

Evaluatieonderzoek

Methode

Voor 111 ZonMw-doelmatigheidsonderzoeken betreffende de medisch specialistische zorg is de aansluiting met richtlijnen in kaart gebracht.

Resultaten

Negentig procent van de studies is te koppelen aan een richtlijn(module). Een beperkt deel (19%) is opgenomen in een richtlijn, en 22% van de studies blijkt niet goed aan te sluiten bij de klinische vragen uit de richtlijnen.

Conclusie

Door het inzichtelijk maken van de processen, wordt duidelijk dat in verschillende fasen keuzes gemaakt worden waardoor de aansluiting van doelmatigheidsonderzoek en richtlijnen (nog) suboptimaal is. Er ligt daarmee een gezamenlijke opgave bij ZonMw, het Kennisinstituut én het veld om processen te optimaliseren en daarmee actuele, goed geduide kennis voor de praktijk snel en effectief beschikbaar te maken.

Auteursinformatie

ZonMw, cluster DoelmatigheidsOnderzoek, Den Haag: dr. G. Vianen, implementatiespecialist; dr. M. Brom, clusterhoofd. Federatie Medisch Specialisten, Kennisinstituut, Utrecht: dr. R. Zwarts-van de Putte, adviseur; dr. T. van Barneveld, algemeen directeur.

Contact G. Vianen (vianen@zonmw.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Dr. J. Buddeke, senior adviseur Kennisinstituut, dr. A. van der Hout, adviseur Kennisinstituut, en dr. M. Snijders, directeur Programma’s ZonMw, gaven waardevol commentaar op een eerdere versie van het manuscript. Dr. T. Hoekstra, senior adviseur Kennisinstituut, en dr. T. de Jonge-Rusman, programmamanager ZonMw, leverden een waardevolle bijdrage door het genereren van de onderliggende data.

Auteur Belangenverstrengeling
Gerjanne Vianen ICMJE-formulier
Romy Zwarts-van de Putte ICMJE-formulier
Mirte Brom ICMJE-formulier
Teus van Barneveld ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Methodologie van onderzoek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties