Samenvatting
-
Chronische ziekten, zoals diabetes mellitus en hart- en vaatziekten, komen vaker voor en verlopen vaak ernstiger bij patiënten van Surinaamse, Turkse en Marokkaanse afkomst.
-
Surinamers krijgen vaker en op jongere leeftijd hart- en vaatziekten. Het is daarom zinvol bij hen eerder te overwegen een cardiovasculair risicoprofiel op te stellen.
-
Bij gelijke zorg zijn de behandeluitkomsten van diabetes mellitus slechter bij allochtonen. Voorlichting die aansluit bij het niveau en de opvattingen van de patiënt leidt tot betere glucosewaarden.
-
Uit onderzoek onder focusgroepen komt naar voren dat allochtonen moeite hebben met het opvolgen van leefstijladviezen die niet stroken met de eigen culturele opvattingen en waarvoor weinig steun bestaat in de sociale omgeving.
-
Etnische verschillen in de effectiviteit en toxiciteit van geneesmiddelen worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door een genetisch bepaalde variatie in de activiteit van metaboliserende enzymen.
Chronische ziekten bij allochtonen
De vraag die gelijk opkomt bij het lezen van dit artikel is; waarom hebben surinamers/allochtonen een hogere prevalentie van diabetes, coronaire hartziekten en beroerte dan autochtone nederlanders? Als oorzakelijke factoren worden: leefstijl, het beloop van het migratieproces en erfelijke bepaaldheid genoemd, zonder dat nader te omschrijven. De volgende zaken kunnen een rol spelen:
1. Vitamine D. Surinamers hebben een getinte of donkere huid. Bij een leefstijl waarbij men veel tijd binnenshuis doorbrengt en minder buiten komt zal het risico ontstaan dat men te weinig vitamine D aanmaakt. In de winter zal dat zeker kunnen optreden in Nederland. Er lijkt een relatie te bestaan tussen vitamine D status en hypertensie(1), diabetes type 2 en hartfalen (2). Depressie staat in de top 5 bij surinaamse vrouwen p.834; Ziektelast bij allochtone nederlanders. In de internationale literatuur wordt een verband gelegd tussen Vitamine D deficientie en depressie (3).
2. Lactase deficientie. Veel surinamers verdragen geen lactose en zullen niet veel
zuivel consumeren; dit wordt op p.863 genoemd: Culturele diversiteit in voeding en overgewicht. Zuivelproducten beschermen echter tegen hypertensie en type 2 diabetes (4).
3.Zoutconsumptie. Surinamers eten graag (sterk) gekruid voedsel. De sauzen en kruidenmengsels bevatten vaak een ruime hoeveelheid zout. De relatie tussen zoutinname en bloeddruk is al geruime tijd bekend.
Verder onderzoek is wenselijk omdat dit implicaties zal hebben voor de behandeling en de te geven leefstijladviezen.
S.M.Tjon Tjauw Liem
Arts MG.
Literatuur:
1. Should the concentration of vitamin D be measured in all patients with
hypertension? Boldo, Campbell, Poojo Luthra & White
J Clin Hypertens 2010 march 12(3) 149-152
2. Vitamine D: waar liggen de grenzen van deficientie, adequate status en toxiciteit?
F.A.J.Muskiet en E van der Veer.
Ned.Tijdschrift Klin Chem Labgeneesk 2007;32: 150-158
3. Vitamin D deficiency and depression in adults: syst revieuw and meta analysis.
Anglin, Samaan, Walter & McDonald
Br. J. Psychiatry 2013: 100-7
4. Meeting and exceeding dairy recommendations: effects of dairy consumption on
nutrient intakes and risk of chronic disease.
B.Rice, E.Quann,G.Miller.
Nutrition reviews vol 71(2013); 209-223