Bijzondere oorzaak van recidiverende pneumothoraces bij vrouwen

Catameniale pneumothorax

Klinische praktijk
Annika W.M. Goorsenberg
Marit Pruis
Rogier C. Boshuizen
Vikash Hindori
Annelie Slaar
Paul Bresser
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2340
Abstract
Download PDF

Catameniale pneumothorax is een bijzondere vorm van pneumothorax. Catameniaal (Grieks: ‘καταμήνιος’) suggereert een maandelijks optreden. Thoracale endometriose wordt gezien als de oorzaak van catameniale pneumothorax. Hoewel de diagnose zelden wordt gesteld, was bij een derde van de vrouwen in de vruchtbare levensfase die chirurgisch werden behandeld vanwege een pneumothorax of een recidief daarvan, een catameniale pneumothorax de oorzaak.1,2 De behandeling verschilt sterk van die voor een primaire (spontane) pneumothorax, wat onderkenning ervan belangrijk maakt. Wij beschrijven een patiënte bij wie de diagnose pas na meerdere recidieven werd gesteld.

Samenvatting

Achtergrond

Thoracale endometriose is een van de oorzaken van een secundaire pneumothorax bij vrouwen. Bij 1 op de 3 premenopauzale vrouwen met een pneumothorax kan volgens de literatuur de diagnose ‘catameniale pneumothorax’ worden gesteld. In de praktijk wordt de diagnose echter niet of pas laat gesteld, terwijl de behandeling aanzienlijk anders is dan die voor een primaire pneumothorax.

Casus

Een 40-jarige vrouw kwam naar de SEH vanwege dyspneu en rechtszijdige thoracale pijn. Anamnestisch was sprake van recidiverende pneumothoraces en pijn rond de menstruatie. Thoracoscopisch werd thoracale endometriose vastgesteld. De endometriosehaarden werden verwijderd en patiënte werd daarna behandeld met hormonale onderdrukking van de menstruatiecyclus.

Conclusie

Bij premenopauzale vrouwen met een pneumothorax of een recidief daarvan is het belangrijk aan catameniale pneumothorax te denken. Infertiliteit, eerder bewezen abdominale endometriose en thoracale pijn rond de menstruatie zijn aanwijzingen voor thoracale endometriose dan wel een catameniale pneumothorax.

Kernpunten

Vrouwen krijgen relatief zelden een pneumothorax, maar een recidiefpneumothorax komt wel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Een aanzienlijk deel van de pneumothoraces bij premenopauzale vrouwen berust op een catameniale pneumothorax.

De aanwezigheid van thoracale endometriose wordt vaak als oorzaak van een catameniale pneumothorax gezien, maar pneumothoraces kunnen ook catameniaal optreden zonder dat thoracale endometriose kan worden aangetoond.

Thoracale pijn tijdens de menstruatie, infertiliteit en eerder bewezen abdominale endometriose zijn anamnestische aanknopingspunten voor thoracale endometriose.

Een gynaecologische anamnese mag niet ontbreken bij premenopauzale vrouwen met een spontane pneumothorax of een recidief daarvan.

Behandeling van een catameniale pneumothorax bestaat uit chirurgische verwijdering van verdachte afwijkingen in combinatie met postoperatieve hormonale suppressie.

Catameniale pneumothorax vergt een multidisciplinaire benadering, waarbij een goede samenwerking tussen gynaecoloog, longarts en thoraxchirurg is vereist.

artikel

Inleiding

Ziektegeschiedenis

Patiënte, een 40-jarige vrouw, meldde zich op de Spoedeisende Hulp vanwege sinds 4 dagen aanwezige rechtszijdige thoracale pijn. De pijn was aanvankelijk intermitterend geweest, maar op de SEH was deze continu aanwezig. Patiënte was kortademig en had in geringe mate last van hoesten, zonder sputumopgave of koorts. Wel had zij eenmalig wat helderrood bloed opgehoest. Ze had nooit gerookt.

Figuur 1
Anterieur-posterieure röntgenfoto van de thorax van patiënte
Figuur 1 | Anterieur-posterieure röntgenfoto van de thorax van patiënte
In de rechter long zijn lucente gebieden zichtbaar, mogelijk door bulleuze afwijkingen. De lucht-vloeistofspiegel berust op een hydropneumothorax rechts.

Patiënte had 7 en 6,5 jaar eerder ook een rechtszijdige pneumothorax gehad; zij was toen alleen behandeld met thoraxdrainage. 4 jaar geleden had ze een derde rechtszijdige pneumothorax gekregen. Thoracoscopisch werden toen enkele lokale luchtophopingen (‘blebs’) gereseceerd; er werden geen andere afwijkingen vastgesteld. Aansluitend werd een talkpleurodese verricht. 4 maanden voor haar komst naar de SEH was elders abdominaal endometrioseweefsel laparoscopisch verwijderd.

Figuur 2
Transversale CT-opname van de thorax van patiënte
Figuur 2 | Transversale CT-opname van de thorax van patiënte
Er zijn meerdere lucht-vloeistofspiegels en holtes.

Bij lichamelijk onderzoek zagen we een niet-zieke vrouw met een sinustachycardie (110 slagen/min), een ademhalingsfrequentie van 16/min en een perifere zuurstofsaturatie van 97% bij kamerlucht. Bij auscultatie hoorden we rechts verminderd ademgeruis. Overig lichamelijk onderzoek was zonder afwijkingen. Een röntgenfoto van de thorax (figuur 1) en een aansluitende CT-scan (figuur 2) toonden een hydropneumothorax. Er waren meerdere vochtcollecties en een diafragmadefect met herniatie van het leverparenchym (figuur 3).

Figuur 3
Coronale CT-opname van de thorax van patiënte
Figuur 3 | Coronale CT-opname van de thorax van patiënte
Er is sprake van een diafragmadefect rechts met herniatie van het leverparenchym en verschuiving van het mediastinum naar links.

Deze 40-jarige vrouw had dus in 7 jaar tijd een derde recidief van een pneumothorax. Bij gerichte navraag gaf zij aan al langere tijd periodiek optredende thoracale pijn te ervaren rond haar menstruatie. Gesteund door de recent verwijderde abdominale endometriosehaarden vermoedden wij een catameniale pneumothorax als oorzaak van de recidiverende klachten. We verrichtten ‘video-assisted thoracic surgery’, waarbij we haarden die verdacht waren voor endometriose verwijderden (figuur 4). Tevens herstelden we het diafragmadefect (figuur 5).

Figuur 4
Peroperatief ventromediaal aanzicht van de pleura parietalis
Figuur 4 | Peroperatief ventromediaal aanzicht van de pleura parietalis
Op de pleura parietalis bevinden zich afwijkingen die verdacht zijn voor endometriose.

Pathologisch onderzoek bevestigde de diagnose ‘thoracale endometriose’. Postoperatief behandelden we patiënte met hormonale therapie, waarna de klachten afnamen. Sindsdien is geen recidief meer opgetreden.

Figuur 5
Peroperatief aanzicht van het diafragmadefect
Figuur 5 | Peroperatief aanzicht van het diafragmadefect
(a) Een deel van de lever is zichtbaar achter het defect. (b) Sluiting van het diafragmadefect met een matje.

Beschouwing

Thoracale endometriose is een van de oorzaken van een secundaire pneumothorax bij vrouwen. Bij een groot deel van de premenopauzale vrouwen met een pneumothorax of een recidief daarvan zou sprake zijn van een catameniale pneumothorax.1,2 De anamnese is hierbij van cruciaal belang. Infertiliteit, eerdere abdominale endometriose en thoracale pijn rond de menstruatie zijn aanknopingspunten voor deze aandoening.

Epidemiologie

Zowel een primaire als een secundaire pneumothorax komt aanzienlijk vaker voor bij mannen dan bij vrouwen; de man-vrouwverhouding is respectievelijk 5:1 en 4:1.3,4 Veelvoorkomende oorzaken van een secundaire pneumothorax zijn onderliggende longziekten, zoals COPD en astma, en bij vrouwen ook een catameniale pneumothorax en lymfangioleiomyomatose (tabel 1).5

Tabel 1
Oorzaken van secundaire pneumothorax bij vrouwen
Tabel 1 | Oorzaken van secundaire pneumothorax bij vrouwen

Een recidiefpneumothorax lijkt echter vaker voor te komen bij vrouwen.5 Hoewel hiervoor nooit een duidelijke oorzaak is gevonden, wordt catameniale pneumothorax wel als een mogelijke oorzaak aangegeven.

Eerder werd in het NTvG geconcludeerd dat catameniale pneumothorax mogelijk vaker zou voorkomen dan werd aangenomen.7 Nu, ruim 25 jaar later, blijkt er weinig veranderd en lijkt het nog steeds te gaan om een aandoening die vaak níét of pas laat wordt overwogen en gediagnosticeerd, getuige ook de sterk wisselende prevalentiecijfers (< 1 tot 35%).1,2

Recent werd in het NTvG gesteld dat thoracale endometriose slechts zelden voorkomt.8 In een groot retrospectief onderzoek bij vrouwen in de vruchtbare levensfase die waren verwezen voor chirurgische behandeling van een eerste pneumothorax of een recidief, bleek echter dat bij meer dan 30% van hen sprake was van een catameniale pneumothorax, mogelijk veroorzaakt door thoracale endometriose.1

Om meer duidelijkheid te verschaffen over het vóórkomen van catameniale pneumothorax, is prospectief onderzoek bij niet-geselecteerde vrouwen met een spontane pneumothorax nodig.

Thoracale endometriose

Endometriose is de aanwezigheid van endometriumweefsel buiten de baarmoederholte, meestal in het bekken, maar ook daarbuiten, zoals intrathoracaal.9 Endometriumweefsel kan worden aangetroffen op de pleurae, het diafragma, in het longparenchym en zelfs in de luchtwegen.2,10

Het meest voorkomende (‘klassieke’) klinisch beeld (circa 70%) van thoracale endometriose is het optreden van een pneumothorax 24 uur vóór tot 72 uur na de menstruatie.9 Ook kan er sprake zijn van catameniaal optredende hemoptoë (14%) of hematothorax (12%).10

Bij 85-90% van de patiënten is de rechter hemithorax aangedaan.9 Het onderscheidende kenmerk tussen een catameniale pneumothorax en een spontane pneumothorax is het vaak maandelijkse karakter van de klachten, die overigens niet bij elke menstruatie hoeven op te treden.2,11 Ook is de gemiddelde leeftijd van patiënten met een catameniale pneumothorax hoger, namelijk rond de 35 jaar.1-3,10

Pathogenese

Er zijn meerdere theorieën als verklaring voor het klinisch beeld.2,9,10 Een daarvan is dat het ectopische endometriumweefsel zou prolifereren onder invloed van hormonen en dat het hierna wordt afgestoten. Een lokale ontstekingsreactie volgt, wat de maandelijks terugkerende thoracale pijn kan verklaren. Het merendeel van de vrouwen ervaart deze klachten al vóór een eventuele pneumothorax.10

Behandeling

De behandeling bestaat uit chirurgie en hormonale therapie. Endometriumhaarden en eventuele bullae en blebs dienen operatief te worden verwijderd. Diafragmadefecten worden behandeld met een partiële diafragmaresectie en afgedekt, bijvoorbeeld met een vicryl matje.2,9

De operatie kan het beste plaatsvinden tijdens de menstruatie omdat eventuele afwijkingen dan het best zichtbaar zijn.9 Onze patiënte werd geopereerd tijdens haar menstruatie, waarbij we de endometriosehaarden duidelijk herkenden (zie figuur 4).

Aansluitend vindt behandeling plaats met ovulatieremmende medicatie of gonadotrofine-‘releasing’-hormoon(GnRH)-analogen, die de ovariële stimulering vanuit de hypofyse volledig stilleggen. Een keuze tussen deze therapieën kan worden gemaakt op basis van een eventuele kinderwens en mogelijke bijwerkingen.2 Een zwangerschap onderbreekt de menstruatiecyclus en kan daardoor ook de klachten tijdelijk verminderen. Om het recidiefrisico tot een minimum te beperken moet de hormonale suppressie direct postoperatief worden gestart en minimaal 6-12 maanden worden gecontinueerd.

Conclusie

Hoewel thoracale endometriose in de literatuur relatief vaak als oorzaak van een pneumothorax bij vrouwen is beschreven, wordt de diagnose ‘catameniale pneumothorax’ in de praktijk zelden gesteld. Wij zijn van mening dat de aandoening veel minder zeldzaam is dan het aantal gediagnosticeerde patiënten doet vermoeden. Gezien de consequenties voor het te voeren beleid moet bij premenopauzale vrouwen met een pneumothorax of een recidief daarvan de mogelijkheid van een catameniale pneumothorax altijd worden overwogen en de anamnese dient zich hier nadrukkelijk op te richten.

Literatuur
  1. Legras A, Mansuet-Lupo A, Rousset-Jablonski C, et al. Pneumothorax in women of child-bearing age: an update classification based on clinical and pathologic findings. Chest. 2014;145:354-60. Medlinedoi:10.1378/chest.13-1284

  2. Primaire spontane pneumothorax. Richtlijn van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. Alphen aan den Rijn: Van Zuiden Communications; 2002. p. 11.

  3. Bobbio A, Dechartres A, Bouam S, Damotte D, Rabbat A, Régnard J, et al. Epidemiology of spontaneous pneumothorax: gender-related differences. Thorax. 2015;70:653-8. Medline

  4. Sadikot RT, Greene T, Meadows K, Arnold AG. Recurrence of primary spontaneous pneumothorax. Thorax. 1997;52:805-9. Medlinedoi:10.1136/thx.52.9.805

  5. Visouli AN, Zarogoulidis K, Kougioumtzi I, et al. Catamenial pneumothorax. J Thorac Dis. 2014;6(Suppl 4):S448-60 Medline.

  6. Johnson SR, Cordier JF, Lazor R, Cottin V, Costabel U, Harari S, et al. European Respiratory Society guidelines for the diagnosis and management of lymphangioleiomyomatosis. Eur Respir. 2010;35:14-26.

  7. Pruijt JFM, Roldaan AC. Een bijzondere vorm van recidiverende pneumothorax. Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:570-2 Medline.

  8. Hamel CC, de Kruif JH, Jansen JP, Barendregt WB. Thoracale endometriose met een aspecifieke uiting. Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:A9883.

  9. Alifano M, Trisolini R, Cancellieri A, Regnard JF. Thoracic endometriosis: current knowledge. Ann Thorac Surg. 2006;81:761-9. Medlinedoi:10.1016/j.athoracsur.2005.07.044

  10. Channabasavaiah AD, Joseph JV. Thoracic endometriosis: revisiting the association between clinical presentation and thoracic pathology based on thoracoscopic findings in 110 patients. Medicine (Baltimore). 2010;89:183-8. Medlinedoi:10.1097/MD.0b013e3181df67d5

  11. Fukuoka M, Kurihara M, Haga T, et al. Clinical characteristics of catamenial and non-catamenial thoracic endometriosis-related pneumothorax. Respirology. 2015;20:1272-6. Medlinedoi:10.1111/resp.12610

Auteursinformatie

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam. Afd. Longgeneeskunde: drs. A.W.M. Goorsenberg (thans: arts-onderzoeker) en M. Pruis, coassistenten (beiden tevens: AMC, Amsterdam); dr. R.C. Boshuizen, aios longgeneeskunde; dr. P. Bresser, longarts. Afd. Cardiothoracale Chirurgie: drs. V. Hindori, cardiothoracaal chirurg. MC Slotervaart, afd. Radiologie, Amsterdam: dr. A. Slaar, aios radiologie (thans: radioloog).

Contact R.C. Boshuizen (r.c.boshuizen@olvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

De eerste twee auteurs droegen in gelijke mate bij aan de totstandkoming van dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Annika W.M. Goorsenberg ICMJE-formulier
Marit Pruis ICMJE-formulier
Rogier C. Boshuizen ICMJE-formulier
Vikash Hindori ICMJE-formulier
Annelie Slaar ICMJE-formulier
Paul Bresser ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties