Cardiovasculaire risicofactoren. II. Tekenen van vaatschade: praktische implicaties

Klinische praktijk
M.L. Bots
J.G. van der Bom
M.C. de Bruyne
D.E. Grobbee
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:1174-8
Abstract

Samenvatting

- In de afgelopen jaren is in toenemende mate informatie beschikbaar gekomen over nieuwe indicatoren van hart- en vaatschade, hun determinanten en de waarde van deze risico-indicatoren bij het voorspellen van het optreden van hart- en vaatziekten.

- Hiertoe behoren intima-mediadikte van de halsslagader, ECG-karakteristieken, endotheelfunctie en de meting van coronair calcium.

- Deze risico-indicatoren worden momenteel met name gebruikt in cardiovasculair wetenschappelijk onderzoek.

- Gegevens of het zinvol is om bij patiënten deze metingen te verrichten met als doel het absolute risico op hart- en vaatziekten van de patiënt te schatten zijn vooralsnog beperkt beschikbaar.

- Ook informatie over de meerwaarde van deze nieuwe metingen ten opzichte van de factoren die routinematig worden vastgelegd (anamnese, leefgewoonten, lengte, gewicht, bloeddruk, lipiden) is nog nauwelijks voorhanden.

- De recente CBO-richtlijnen voor het starten van medicamenteuze bloeddruk en lipidenverlagende behandelingen als functie van de absolute kans op hart- en vaatziekten binnen 10 jaar voor de individuele patiënt, geven aan dat nader onderzoek op het gebied van deze nieuwe risico-indicatoren voor vasculaire schade van groot belang is.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Postbus 80.035, 3508 GA Utrecht.

Dr.M.L.Bots, mw.dr.J.G.van der Bom, dr.M.C.de Bruyne en prof.dr. D.E.Grobbee, artsen-epidemiologen.

Contact dr.M.L.Bots (m.l.bots@jc.azu.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties