Veranderingen in de periode 2009-2015

Borstvoeding in een multi-etnische populatie

Onderzoek
Loes Quittner
Sanne Franssen
Ilona Steenkamer
Carry M. Renders
Manon van Eijsden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1362
Abstract

Samenvatting

Doel

Onderzoeken wat de veranderingen zijn in de borstvoedingscijfers van Amsterdamse zuigelingen van 0-6 maanden in de periode 2009-2015, zowel binnen de totale populatie als voor verschillende etnische herkomstgroepen.

Opzet

Transversaal onderzoek.

Methode

We onderzochten de borstvoedingscijfers voor de periode 2009-2015 van 165.420 registraties van 75.543 zuigelingen van 2 weken, 3 maanden en 6 maanden voor de gehele Amsterdamse populatie en voor verschillende herkomstgroepen. Verschillen werden getoetst met χ2-toetsen.

Resultaten

Tussen 2009 en 2015 steeg het gewogen percentage totale borstvoeding (volledige borstvoeding inclusief gecombineerde voeding) in de gehele Amsterdamse onderzoeksgroep (2 weken: 87,8 naar 89,1%; 3 maanden: 61,6 naar 63,6%; 6 maanden: 39,5 naar 42,2%). De toenames waren vooral te danken aan de toenames in de gewogen percentages volledige borstvoeding. De Turkse groep had het hoogste percentage volledige borstvoeding en de Antilliaanse/Arubaanse en Surinaamse groepen het laagste.

Conclusie

In Amsterdam steeg zowel het percentage totale borstvoeding als het percentage volledige borstvoeding gedurende de periode 2009-2015, maar er is ruimte voor verbetering. Vooral kinderen van Surinaamse of Antilliaanse/Arubaanse herkomst kunnen baat hebben bij de promotie van borstvoeding, al dan niet in combinatie met kunstvoeding. Om etnisch-specifieke interventies in te kunnen zetten moet eerst meer inzicht gekregen worden in de redenen van de lage borstvoedingscijfers binnen specifieke groepen.

Auteursinformatie

GGD Amsterdam, afd. Epidemiologie, Gezondheidsbevordering en Zorginnovatie, Amsterdam.

L. Quittner, MSc, verloskundige n.p. en onderzoeker; S. Franssen, MSc, onderzoeker; I. Steenkamer, MSc, gezondheidswetenschapper; dr.ir. M. van Eijsden, voedingskundige en epidemioloog.

Vrije Universiteit, Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen, Sectie preventie en volksgezondheid, Amsterdam.

Dr. C.M. Renders, epidemioloog.

Contact S. Franssen, MSc (sfranssen@ggd.amsterdam.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

Hilde Stegeman, Sjoukje Mos en Jessica Jansen, allen GGD Amsterdam, droegen bij aan de totstandkoming van dit manuscript.

Auteur Belangenverstrengeling
Loes Quittner ICMJE-formulier
Sanne Franssen ICMJE-formulier
Ilona Steenkamer ICMJE-formulier
Carry M. Renders ICMJE-formulier
Manon van Eijsden ICMJE-formulier
Borstvoeding in Amsterdam
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties