Apotheker krijgt vergoeding voor Glaxo-producten.

Nieuws
J.B. Meijer van Putten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:2205-6
Download PDF

artikel

Apotheker krijgt vergoeding voor Glaxo-producten. – Volgens het weekblad Vrij Nederland (18 oktober) biedt de firma Glaxo Wellcome een vergoeding tot 15 aan apothekers die aan patiënten met een recept voor een maagzuurremmend middel uitsluitend Glaxo-producten verstrekken. In het naar Vrij Nederland uitgelekte contract heet dit overigens eufemistisch een ‘samenwerkingsovereenkomst voor marktonderzoek en farmaceutische patiëntenzorg’.

Het contract tussen Glaxo en de betrokken apothekers opent onschuldig met de vermelding dat Glaxo zal zorgen ‘voor een optimale patiëntenondersteuning’ door middel van voorlichtingsmateriaal. Vervolgens worden apothekers die de vergoeding willen ontvangen echter verplicht om ‘afzetinformatie’ te leveren over een aantal geneesmiddelen. Zo wil Glaxo precies weten hoeveel van de concurrerende maagzuurremmers Pepcidin, Losec, Prezal en (marktleider) Tagamet er per kwartaal door de apotheek worden afgeleverd.

Verder staat in het contract dat de apotheker Glaxo Wellcome nauwkeurig op de hoogte moet houden van het farmacotherapieoverleg (FTO) met de huisartsen in de buurt. De apotheek moet ‘de FTO-agenda en FTO-behoeften met de contactpersoon van Glaxo Wellcome bespreken’. Glaxo biedt als tegenprestatie ‘FTO-ondersteuning’, bijvoorbeeld ‘via themapresentaties en literatuur’. Het FTO wordt op deze manier dus voor promotiedoeleinden misbruikt, terwijl dit overleg nu juist was opgezet om een tegenwicht te vormen tegen de eenzijdige beïnvloeding van artsen door de farmaceutische industrie. Een woordvoerster van Glaxo ziet dit overigens anders: ‘Iedereen is gebaat bij zo goed mogelijke informatie.’

Glaxo Wellcome geeft de apothekers een vergoeding als zij Glaxo-producten verstrekken aan patiënten met een recept voor een maagzuurremmer. Sinds kort is namelijk het octrooi op Glaxo's maagzuurremmer Zantac verlopen en iedere fabrikant mag nu dus medicijnen met het werkzame bestanddeel van Zantac, ranitidine, verkopen. Om toch een zo groot mogelijk deel van de lucratieve markt voor maagzuurremmers te behouden heeft Glaxo Wellcome zelf ook een goedkope locoversie van Zantac geproduceerd: Ranitidine GW. De bedoeling is dus dat de apotheker bij recepten voor ranitidine uitsluitend Zantac of Ranitidine GW aflevert. ‘Voor dit farmaceutische patiëntenbeleid ontvangt u een vergoeding van 10 op kwartaalbasis van de omzet’, zo staat er in het contract.

Daarnaast is er ook nog eens een eindejaarsuitkering van 5 te eerdienen – vooral met Zantac. Om die uitkering te krijgen moet men Glaxo een factuur met de omschrijving ‘farmaceutische patiëntenzorgmarktonderzoek’ doen toekomen.

Volgens de woordvoerster van Glaxo doet het bedrijf met dit alles niets onoorbaars. In het contract staat dat de apotheker de extra inkomsten moet gebruiken om de service en de voorlichting over medicijnen aan patiënten te verbeteren. ‘Wij zijn gebaat bij goed geïnstrueerde patiënten die weten hoe ze het best kunnen profiteren van onze medicijnen’, beargumenteert de woordvoerster.

Inmiddels is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een onderzoek begonnen naar het contract van Glaxo Wellcome (De Volkskrant, 18 oktober). De vraag is of de daarin vermelde vergoeding kan worden aangemerkt als korting of bonus. Is dat inderdaad het geval, dan zullen deze extra inkomsten worden teruggehaald. Ook zal het ministerie van VWS nagaan of Glaxo zich door de ‘gunstbetoning’ aan de apothekers schuldig maakt aan schending van het reclamebesluit.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties