Het toepassen van antibiotica ter preventie van infecties is aantrekkelijk. Enerzijds kan een dergelijke profylaxe gericht zijn op het voorkómen van eeni infectie, anderzijds op het voorkomen van infectieverspreiding. Vele, niet altijd kritische pogingen tot infectiepreventie met antibiotica hebben echter geleid tot controverse en verwarring. Het is duidelijk dat antimicrobiële profylaxe zinvol kan zijn, maar alleen onder bepaalde omstandigheden.
In dit artikel willen wij ingaan op een aantal aspecten betreffende antimicrobiële profylaxe op de kinderleeftijd. Wij hebben ons hierbij gericht op specifieke pathogenen en enkele voor infectie gevoelige plaatsen in het lichaam, die op de kinderleeftijd voor problemen kunnen zorgen. Antimicrobiële profylaxe bij operaties, endocarditis-profylaxe en profylaxe gericht op patiënten met een gestoorde immunologische afweer zijn onlangs uitgebreid besproken,1-4 en zullen niet opnieuw belicht worden.
Pathogeen-specifieke antimicrobiËle profylaxe
Voor een succesvolle antimicrobiële profylaxe, gericht op specifieke pathogenen, is het belangrijk dat het risico van een ernstige infectie met het…
(Geen onderwerp)
Delft, juli 1988,
Met belangstelling heb ik het artikel van mw.Geelen et al. gelezen (1988;1145-9). Als ziekenhuisapotheker en lid van de antibioticacommissie gaat een groot deel van mijn belangstelling uit naar de in het artikel genoemde geneesmiddelen. Ten aanzien van de vermelde geneesmiddelen voor de profylaxe van ophthalmia gonorrhoica neonatorum merk ik het volgende op.
a. Er werd erop gewezen dat er in Nederland geen erytromycine-oogdruppels verkrijgbaar zijn, maar dit geldt ook voor de Verenigde Staten. In het aangehaalde artikel wordt gesproken over 0,5% erytromycine-oogzalf.1 In Nederland is wel een 0,5% erytromycine-oogzalf FNA verkrijgbaar. Reeds in 1984 is door Brouwers en Peetsma over de bereiding en analyse gepubliceerd en onlangs (mei 1988) is dit voorschrift in het Formularium der Nederlandse Apothekers opgenomen.2
b. Er zit ook een praktisch bezwaar aan de geadviseerde tetracycline-oogdruppels 0,5% FNA (in het artikel is sprake van 1%, deze concentratie slaat op de oogzalf). De tetracycline oogdruppels zijn zeer kort houdbaar (3 dagen bij kamertemperatuur en 7 dagen in de koelkast), zodat ze altijd vers bereid moeten worden.
c. Ten aanzien van de zilvernitraat-oogdruppels 1% FNA wordt in het artikel terecht al melding gemaakt van de kans op het ontstaan van chemische conjunctivitis.
Op grond van bovenstaande gegevens hebben wij in het antibioticumbeleid voor het Reinier de Graaf Gasthuis voor de indicatie en ter profylaxe van ophthalmia gonorrhoica neonatorum, erytromycine-oogzalf 0,5% FNA opgenomen, met een houdbaarheidstermijn van 6 maanden in de koelkast.
American Academy of Pediatrics. Prophylaxis and treatment of neonatal gonococcal infections. Pediatrics 1980; 65: 1047-8.
Brouwers JRBJ, Peetsma GJ. Erytromycine-oogzalf, bereiding en analyse. Pharm Weekbl 1984; 119: 1076-7.
(Geen onderwerp)
Utrecht, augustus 1988,
Wij danken collega Vervloet voor zijn aanvulling op ons artikel.