Beste collega’s,
Vandaag gaan we het hebben over acute nierinsufficiëntie, en dan specifiek nierinsufficiëntie die het gevolg is van antibioticagebruik. Welke diagnostiek is zinvol bij onbegrepen acute nierinsufficiëntie? En hoe herken je antibiotica-geïnduceerde nierinsufficiëntie?
Meer dan 20% van de patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen krijgen te maken met acute nierinsufficiëntie. Er zijn veel verschillende oorzaken van acute nierinsufficiëntie. Het gebeurt regelmatig dat antibioticagebruik de oorzaak is. In deze klinische les bespreken we antibiotica-geïnduceerde kristalnefropathie en antibiotica-geïnduceerde tubulo-interstitiële nefritis aan de hand van 2 patiënten. We bespreken de diagnostiek, risicofactoren en antibiotica die kristalnefropathie kunnen veroorzaken. Ook gaan we kort in op de therapie.
Patiënt A, een 72-jarige vrouw met een permanente ascitesdrain in verband met een ossaal en peritoneaal gemetastaseerd mammacarcinoom, werd opgenomen wegens het vermoeden van een secundaire bacteriële peritonitis. Een kweek van de ascitesvloeistof toonde de volgende pathogenen aan: Acinetobacter baumanni, Streptococcus mitis, Staphylococcus cohnii en Turicella otitidis. Zij kreeg hiervoor aanvankelijk meropenem. Op basis van het resistentieprofiel werd de behandeling omgezet naar clindamycine 600 mg 3 dd en ciprofloxacine 750 mg 2 dd, waarna de patiënte…
Reacties