Analgeticum ketamine goed toepasbaar in de ambulancehulpverlening

Onderzoek
R.P.J. Ansem
J.A.M. Hartman
J.F.J. Foudraine
E. van Loenen
F.L.P.A. Rutten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:2301-4
Abstract

Samenvatting

Doel

Beoordelen of ketamine als analgeticum in de ambulancehulpverlening toepasbaar is.

Opzet

Prospectief.

Plaats

Afdeling Spoedeisende Hulp, Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt.

Methode

Aan 51 vrouwen en 87 mannen, variërend in de leeftijd van 9 tot 95 jaar die na een trauma wegens letsel aan skelet, weke delen of huid, tijdens het vervoer naar het ziekenhuis voor pijnbestrijding in aanmerking kwamen, werd volgens een protocol ketamine toegediend. Vervolgens werd iedere 5 min met behulp van een verbaal-descriptieve schaal de mate van pijn beoordeeld.

Resultaten

Van de 138 patiënten gaven er bij aankomst in het ziekenhuis 125 (90,5) aan dat de pijn was verminderd. Bij 101 (73) patiënten was de pijn tijdens het transport gering of verdwenen. De pijn was 2 maal (1,5) onveranderd en 2 maal (1,5) was de pijn toegenomen. Voor deze resultaten was 74 maal een eenmalige dosering ketamine voldoende. Er werd 26 maal een herhalingsdosis gegeven en even zo vaak werd lachgas bijgegeven. Er werd 9 maal zowel een herhalingsdosis als lachgas bijgegeven. Gesignaleerde bijwerkingen waren voornamelijk van psychische aard en betroffen motorische onrust (9), bewustzijnsvermindering (27), desoriëntatie (17) en hallucinaties (5). Alle bijwerkingen verdwenen binnen enkele minuten. Nimmer werd verdere diagnostiek of hulpverlening door de bijwerkingen belemmerd.

Conclusie

Een lage dosering ketamine lijkt een veilig en bruikbaar analgeticum in de ambulancehulpverlening. Verder onderzoek naar de mate van analgesie van ketamine in vergelijking met andere gebruikelijke analgetica zal de plaats van ketamine als analgeticum in de ambulancehulpverlening moeten bepalen.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afd. Spoedeisende Hulp, Dr.Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam.

R.P.J.Ansem; F.L.P.A.Rutten, anesthesioloog.

GGD, Ambulancedienst, Rotterdam.

J.A.M.Hartman en J.F.J.Foudraine, verpleegkundigen; E.van Loenen.

Contact R.P.J.Ansem

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties