artikel
Negroïde mensen met een verhoogde bloeddruk lopen een groter risico op een beroerte dan blanke mensen met een hoge bloeddruk. Dit geldt voornamelijk als zij jonger zijn dan 65 jaar, zo blijkt uit een studie in Archives of Internal Medicine (2012; epub 10 december).
George Howard (University of Alabama) en collega’s bestudeerden de data van 27.748 zwarte en blanke personen die deelnamen aan de ‘Reasons for geographic and racial differences in stroke’-studie in 2003-2007. Niemand had voor deelname een beroerte gehad.
Tijdens 5,6 jaar follow-upduur deden zich in totaal 715 beroertes voor. Een stijging van de systolische bloeddruk gaf bij donkere proefpersonen een grotere kans op een beroerte dan bij blanke proefpersonen: onder Afro-Amerikanen steeg het risico met 24% per 10 mmHg, onder blanken was dit 8%. Onder 45-65-jarigen werd dit contrast alleen maar groter bij een stijgende bloeddruk.
Hypertensie komt vaker voor bij negroïde dan bij blanke mensen. De combinatie met een moeilijkere bloeddrukregulatie – deels door slechte therapietrouw – zorgt voor een hoger beroerterisico bij negroïde mensen.
Volgens Alyce Adams van Kaiser Permanente in California (VS) en collega’s verbetert de therapietrouw als deze patiënten minder hoeven bij te betalen voor medicatie en de medicijnen thuisgestuurd krijgen, en varieert de therapietrouw per type medicijn (Arch Intern Med. 2012; epub 10 december). Howard en collega’s benadrukken dat adequate bloeddrukregulatie, met name binnen de jonge leeftijdsgroep, een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verkleinen van de lang bestaande etnische verschillen in het risico op een beroerte.
(Bijdrage: Loes van der Laak.)
Reacties