Acute appendicitis – het mes erin?

Darmen
Jochem C.G. Scheijmans
Hiske Huisman
Wouter J. Bom
Marja A. Boermeester
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2025;169:D8315
Abstract

Een eeuw lang was chirurgische verwijdering de enige denkbare behandeling van appendicitis. Anno 2025 zijn er alternatieven. Hoe effectief is antibiotische behandeling? En hoe bepaal je de beste behandeling voor de patiënt?

Onder patiënten die met acute buikpijn op de Spoedeisende Hulp komen, is een appendicitis de meest voorkomende oorzaak.1 Het levenslange risico op acute appendicitis bedraagt 7-9%. Sinds de eerste beschrijvingen van acute appendicitis rond het einde van de 19e eeuw is de conclusie over deze aandoening lange tijd eenduidig gebleven: acute appendicitis is een potentieel gevaarlijke ontsteking van de appendix, die met een relatief eenvoudige operatie kan worden behandeld. Met de komst van beeldvormend onderzoek is de diagnostiek steeds nauwkeuriger geworden. Daarnaast is de behandeling geoptimaliseerd door de ontwikkeling van laparoscopische operatietechnieken.

Ondanks deze vooruitgang is er honderd jaar lang weinig veranderd aan het basisprincipe van de behandeling van acute appendicitis. In het afgelopen decennium lijkt dit basisprincipe echter wél te veranderen. Er worden steeds meer onderzoeken verricht naar de ontstaanswijze en de behandeling van appendicitis. Er lijkt op dit gebied een opmerkelijke paradigmaverschuiving plaats te vinden.

Van progressief

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, afd. Chirurgie, Amsterdam: dr. J.C.G. Scheijmans, aios huisartsgeneeskunde; drs. H. Huisman, arts-onderzoeker chirurgie; dr. W.J. Bom, aios chirurgie; prof.dr. M.A. Boermeester, chirurg.

Contact J.C.G. Scheijmans (j.c.scheijmans@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Jochem C.G. Scheijmans ICMJE-formulier
Hiske Huisman ICMJE-formulier
Wouter J. Bom ICMJE-formulier
Marja A. Boermeester ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Gratis dit artikel lezen?

Maak met 2 klikken een gratis account aan

Account aanmaken

Heb je al een account of een abonnement? Inloggen