Acht misvattingen over AI in de zorg

Beeld van AI
Karin R. Jongsma
Wouter W. van Solinge
Saskia Haitjema
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7578
Abstract

Van eenvoudige modellen tot geavanceerde, zelflerende neurale netwerken: ‘artificial intelligence’ rukt op. Er zijn hooggespannen verwachtingen over de toepassing in de zorg, maar er worden ook vraagtekens bij gezet. Tijd voor een realistische kijk.

Samenvatting

Het is noodzakelijk dat zorgprofessionals geïnformeerd kunnen deelnemen aan het academische en maatschappelijke debat over medische toepassingen van ‘artificial intelligence’ (AI). Om een kritisch-constructieve begeleiding van AI te realiseren, is het noodzakelijk dat zorgprofessionals onderscheid kunnen maken tussen verschillende typen en verschillende toepassingen van AI, en dat zij op de hoogte zijn van de verschillende grijstinten in de huidige wereld van zwart-witverhalen over AI. In dit artikel omschrijven en nuanceren we acht misvattingen die momenteel de overhand hebben in het publieke debat rond AI in de zorg. Door ons als zorgprofessionals af te vragen wat ons vak precies inhoudt, kunnen we met elkaar definiëren welke aspecten van ons vak we op welke manier door AI willen laten verrichten of ondersteunen.

Auteursinformatie

UMC Utrecht, Utrecht. Julius Centrum, afd. Bioethics & Health Humanities: dr. K.R. Jongsma, ethicus; Centraal Diagnostisch Laboratorium: prof.dr. W.W. van Solinge, klinisch chemicus; dr. S. Haitjema, basisarts (niet praktiserend) en onderzoeker.

Contact S. Haitjema (S.Haitjema@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Karin R. Jongsma ICMJE-formulier
Wouter W. van Solinge ICMJE-formulier
Saskia Haitjema ICMJE-formulier
Dit artikel wordt besproken in#13 Kan chatGPT medische artikelen schrijven?
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties