Minder controles na kanker is vaak net zo effectief

Allemaal blokjes met het check-teken erop
Julien A.M. Vos
Hidde Swartjes
Dirk J. Grünhagen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8273
Abstract

Patiënten die curatief behandeld zijn voor kanker, krijgen follow-up aangeboden in het ziekenhuis. Maar wat is de meerwaarde van deze follow-up? En waaruit moet die follow-up bestaan?

De follow-up van patiënten die in opzet curatief behandeld zijn voor kanker bestaat enerzijds uit routinematige nacontroles, vooral gericht op een vroege detectie van recidieven, en anderzijds uit nazorg, gericht op signalering, begeleiding en de behandeling van late gevolgen van kanker (tabel).1 Deze patiënten ervaren nog jarenlang lichamelijke of psychische klachten. De follow-up wordt vaak als waardevol, maar soms ook als stressvol ervaren.

Tot op heden is hoogfrequente follow-up na kanker nog de norm. Wat is de meerwaarde daarvan? En in welke vorm kan follow-up het beste worden aangeboden? In dit artikel gaan wij nader in op deze vragen en bespreken wij de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied.

Tabel
Omschrijving van de begrippen follow-up, nacontrole en nazorg
Tabel | Omschrijving van de begrippen follow-up, nacontrole en nazorg

Is routinematige nacontrole zinvol?

De meerwaarde van follow-up na kanker kan worden beoordeeld aan de hand van ziekte- en patiëntgerichte uitkomsten. Bij verschillende tumorsoorten, waaronder borstkanker en darmkanker, blijkt dat de frequentie van de nacontroles – hoogfrequent versus laagfrequent –…

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, afd. Huisartsgeneeskunde, Amsterdam: dr. J.A.M. Vos, huisarts in opleiding. Radboudumc, afd. Heelkunde, Nijmegen: dr. H. Swartjes, onderzoeker. Erasmus MC, afd. Heelkunde, Rotterdam: dr. D.J. Grünhagen, oncologisch chirurg.

Contact J.A.M. Vos (j.a.m.vos@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Julien A.M. Vos ICMJE-formulier
Hidde Swartjes ICMJE-formulier
Dirk J. Grünhagen ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Oncologie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties