Beste collega’s,
In dit artikel gaan we het hebben over zwellingen van de buikwand. Een buikwandbreuk is niet altijd de oorzaak. Zo kan een thoracale hernia nuclei pulposi een soortgelijk beeld geven. Aan de hand van twee patiënten beschrijven wij de mogelijke oorzaken van een buikwandzwelling en de bijbehorende behandeling.
Samenvatting
In de huisartsenpraktijk en het ziekenhuis worden regelmatig patiënten gezien met een zwelling van de buikwand. Met een gedegen anamnese en lichamelijk onderzoek kan dikwijls de diagnose worden gesteld. Een buikwandhernia kenmerkt zich door een zwelling die kan worden teruggeduwd en een palpabele breukpoort. Dit kan het beste worden vastgesteld door de patiënt te laten staan tijdens het lichamelijk onderzoek en de Valsalva-test te laten uitvoeren. Wanneer er geen onderbreking van de buikwand kan worden gevoeld en er wel sprake is van hypesthesie, is er mogelijk sprake van een buikwandparese als gevolg van een thoracale paramediane hernia nuclei pulposi (HNP). Een symptomatische buikwandhernia wordt operatief behandeld, een HNP conservatief.
aanvulling
Het fenomeen van buikwandparese zoals beschreven in het artikel van Biere et al (Ned Tijdschr Geneeskd. 2024; 168:D7852) kan ook voorkomen na thoracale chirurgie (laterale thoracotomie of VATS) en na thoraxtrauma met ribfracturen. Hierbij kunnen een of meerdere intercostale zenuwbundels worden beschadigd die de ipsilaterale buikwandmusculatuur motorisch innerveren.
Timmermans, L., Klitsie, P.J., Maat, A.P.W.M. et al. Abdominal wall bulging after thoracic surgery, an underdiagnosed wound complication. Hernia 17, 89–94 (2013). https://doi.org/10.1007/s10029-012-0971-9