Beste collega’s,
Sommige patiënten met hartfalen kunnen worden behandeld met een steunhart. Patiënten kunnen bepaalde relatieve contra-indicaties voor deze behandeling zelf beïnvloeden door hun leefstijl te veranderen. Dat vraagt om goede uitleg en begeleiding door zorgverleners.
Samenvatting
Achtergrond
Gevorderd hartfalen wordt gedefinieerd als ernstige cardiale disfunctie die leidt tot ziekenhuisopnames en belangrijke functionele beperkingen. Geselecteerde patiënten met gevorderd hartfalen kunnen behandeld worden met een steunhart of ‘left ventriculair assist device’ (LVAD). Behandeling met de huidige generatie LVAD’s geeft een 5-jaarsoverleving van bijna 60%.
Casus
We begeleidden een 54-jarige patiënt met gevorderd hartfalen als gevolg van coronairlijden. De patiënt was naar ons derdelijnscentrum verwezen met de vraag of hij in aanmerking kon komen voor LVAD-therapie. Vanwege significante multimorbiditeit en een ongezonde leefstijl (BMI 33 kg/m2, eGFR 29 ml/min per 1,73 m2, roken, perifeer vaatlijden, zeer slecht gereguleerde diabetes mellitus) achtten wij de patiënt geen geschikte kandidaat. Door rigoureuze verandering van zijn leefstijl veranderde een aantal relatieve contra-indicaties zodanig dat de patiënt een LVAD-implantatie kon ondergaan. De operatie verliep ongecompliceerd. De patiënt herstelde goed en behaalde een goede functionele status.
Conclusie
Of een patiënt in aanmerking komt voor LVAD-therapie wordt op individuele basis vastgesteld aan de hand van een screeningstraject. Geschiktheid voor deze behandeling kan positief beïnvloed worden door leefstijlverandering. Intensieve begeleiding door betrokken zorgverleners is hierbij van belang.
Reacties