Het probleem van de opname ‘op sociale indicatie’

De juiste zorg op de juiste plek

Patiënt in ziekenhuisbed
Marije E. Hamaker
David Baden
Sebastiaan A.C. van Tuyl
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7690
Abstract

Eén op de vijf ouderen die met beperkt letsel op de SEH komt, wordt opgenomen in het ziekenhuis zonder dat het medisch noodzakelijk is. Opname ‘op sociale indicatie’ is onwenselijk, maar is het te vermijden?

Bij oudere patiënten die in Nederland op de Spoedeisende Hulp komen, is de aanleiding in 30% een valincident.1 Zelfs bij beperkt letsel zal een deel van hen in het ziekenhuis worden opgenomen. Vaak gebeurt dat ‘op sociale indicatie’. Daarbij wordt de patiënt opgenomen zonder vastgestelde medische diagnose omdat er in de thuissituatie onvoldoende opvangmogelijkheden zijn.

Elders in het NTvG staat een samenvatting van een onderzoek naar de frequentie en het beloop van opnames op sociale indicatie (D7608).2 De onderzoekers stellen dat 19,4% van de ouderen werd opgenomen na een trauma zonder een diagnose die deze opname noodzakelijk maakte. Bij meer dan 90% van deze patiënten was een valincident de oorzaak van het trauma. Bij 1 op de 5 patiënten werd gedurende de opname een aanvullende diagnose gesteld: 3% bleek toch een fractuur te hebben en 17,6% een andere aandoening, zoals een infectie, delier of elektrolytstoornis.2

Auteursinformatie

Diakonessenhuis, Utrecht. Afd. Geriatrie: dr. M.E. Hamaker, klinisch geriater. Afd. Spoedeisende Hulp: drs. D. Baden, SEH-arts. Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: dr. S.A.C. van Tuyl, maag-darm-leverarts.

Contact Marije E. Hamaker (mhamaker@diakhuis.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Marije E. Hamaker ICMJE-formulier
David Baden ICMJE-formulier
Sebastiaan A.C. van Tuyl ICMJE-formulier
Ziekenhuisopname ‘op sociale indicatie’
Dit artikel wordt besproken in#23 Opname op ‘sociale indicatie’
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Jeannine
Jaski

In tegenstelling tot wat er in het artikel staat kan iemand met een bestaande WLZ-indicatie wel toegang krijgen tot de GRZ:  als de WLZ- indicatie niet 'verzilverd' is, dwz geen verblijf met behandeling wordt geboden (1). 

Ongelabelde bedden in het verpleeg- of verzorgingshuis zijn geen nieuw idee. Zogenaamde 'triagebedden' zijn een aantal jaar geleden door diverse zorgverzekeraars mogelijk gemaakt voor patiënten bij wie nog niet duidelijk was op welke indicatie ze verder konden worden behandeld.  Al snel stagneerde echter de doorstroom vanaf deze bedden naar andere plekken. Bovendien beperkten de verzekeraars de aanspraaktijd; de gemiddelde tijd tot diagnose en indicatiestelling moest vijf dagen zijn (maximaal tien). Dat was met de beperkte mankracht en vaak complexe ongediagnosticeerde onderliggende problematiek vaak niet goed mogelijk. 

Om ziekenhuisopnames wegens sociale problemen te beperken ligt de oplossing maar voor een klein deel in een snelle doorsluizing naar een ander intramuraal instituut. We zullen moeten investeren in een betere begeleiding van thuiswonenden ouderen, inclusief goede proactieve zorgplanning, door professionals in de eerste lijn.

Jeannine Jaski, specialist ouderengeneeskunde.
Literatuur

(1) Geriatrische revalidatiezorg in de Zvw. Artikel 2.5c Bzv: 'to be or not to be?' , 23 november 2021: pagina 23