De mate van industriële bewerking van onze voeding beïnvloedt de gezondheid, concluderen Italiaanse onderzoekers. De Nutri-Score, die ons zou moeten vertellen of we de meest gezonde keuze maken in de supermarkt, houdt geen rekening met de mate van bewerking. Hoe is gezonde voeding te herkennen en hoe informeren wij de consument en de patiënt?
Ik bevind me aan de Hudson en kijk uit op Manhattan, het ‘gemakswalhalla’ van de wereld. Hier wordt de benenwagen alleen in uiterste nood gebruikt. Hier beschikken de meeste mensen niet over een volwaardig uitgeruste keuken. Een serveerster complimenteert mij met mijn gezonde voedingskeuze, want ‘jullie Europeanen doen dat zo goed met voeding’. Ik leg haar uit dat dat schijn is en dat wij hooguit wat jaren op hen achterlopen. Op dat moment brengt niet de serveerster, maar een collega het artikel van Bonaccio en collega’s onder mijn aandacht (D7225).1
Resultaten van de cohortstudie
In de Italiaanse studie werd gebruikgemaakt van een groot cohort dat al lang wordt gevolgd. De kwaliteit van de voeding in het dieet van de deelnemers werd gemeten met behulp van de ‘Nutri-Score’ en de NOVA-classificatie. De Nutri-Score geeft aan hoe gezond een voedingsproduct is, de NOVA-classificatie zegt iets over de mate van…
Reacties