Beste collega’s,
In deze klinische les gaan wij het hebben over nadelige gevolgen van het gebruik van kruidenmiddelen. Deze middelen zijn niet altijd zo onschuldig als veel mensen denken. Wij laten dit zien aan de hand van een patiënte met icterus. Hoe stel je het verband vast tussen icterus en het gebruik van een kruidenmiddel?
Het gebruik van kruidenmiddelen is de laatste jaren duidelijk toegenomen. Deze producten worden in het algemeen als veilig beschouwd.1 In dit artikel rapporteren we een patiënt met acute hepatitis na het gebruik van Iberogast, een product dat bestaat uit negen plantextracten en dat wordt toegepast voor de behandeling van functionele maag-darm aandoeningen.
Patiënte, een 61-jarige vrouw met een voorgeschiedenis van cholecystectomie en depressie, meldde zich op de spoedpost wegens icterus. De patiënte voelde zich reeds tien dagen grieperig, met klachten van algemene malaise, koorts, myalgie en abdominale krampen. Deze klachten waren na enkele dagen spontaan overgegaan, maar tegelijkertijd had zij progressieve geelzucht gekregen. De huisarts had klinisch duidelijke icterus bij deze alerte en adequaat reagerende vrouw vastgesteld. Het rechter hypochondrium was drukgevoelig, zonder organomegalie. Verder waren er geen afwijkingen bij het lichamelijk onderzoek, ook geen tekenen van chronisch leverlijden, waarop de huisarts besloot haar te verwijzen naar de spoedpost…
Hepatitis na gebruik kruidenextract
In 2015 heb ik onze MDL artsen al gewaarschuwd voor Iberogast. Het bevat namelijk stinkende gouwe (Chelidonium majus) dat levertoxisch is.
De levertoxiciteit van stinkende gouwe werd in 2002 al in het NTvG beschreven door Crijns et al.
Mooi dat jullie het onder de aandacht brengen.
Acute hepatitis na gebruik van plantaardig preparaat met stinkende gouwe (Chelidonium majus)
NTvG 2002;146:124-28
A.P.G Crijns et al.