Het risico op hart- en vaatziekten neemt toe met de leeftijd. De relatieve bijdrage van cardiovasculaire risicofactoren aan het optreden van hart- en vaatziekten neemt echter af met het toenemen van de leeftijd. De vraag is dan ook: moeten we deze risicofactoren nog wel behandelen bij ouderen?
De huidige Nederlandse richtlijn ‘Cardiovasculair risicomanagement’ (CVRM) geeft adviezen op basis van een geschat risico op hart- en vaatziekten, afgeleid uit een risicotabel.1 Het advies om al dan niet te beginnen met bloeddrukverlagers of cholesterolverlagers hangt af van de hoogte van het geschatte risico. De meeste risicotabellen overschatten het risico op hart- en vaatzieken bij ouderen. De oorzaak hiervan is simpelweg dat alleen al de hoge leeftijd resulteert in een hoog risico. Daarnaast neemt de bijdrage van cardiovasculaire risicofactoren aan het optreden van hart- en vaatziekten af met de leeftijd en neemt het concurrerende risico op niet aan hart- en vaatziekten gerelateerde mortaliteit toe met de leeftijd.
Of de causale relatie tussen klassieke risicofactoren en hart- en vaatziekten ook daadwerkelijk afneemt of zelfs afwezig is bij ouderen, is niet bekend. Elders in het NTvG staat een beknopte beschrijving van een Nederlands onderzoek naar dit verband waarin Mendeliaanse randomisatie is…
Reacties