Meerwaarde en valkuilen

Smartphone-apps voor zelfdiagnostiek van huidkanker

Een man kijkt met een vergrootglas naar een smartphone.
Ralf E. Harskamp
Hanke C. de Vijlder
Marcel W. Bekkenk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D5986
Abstract

Toepassing van gezondheidsapps kan leiden tot vroege opsporing van afwijkingen. Maar zijn ze wel betrouwbaar genoeg? De huidige apps die huidkanker helpen opsporen, laten in dat opzicht nog te wensen over.

In de gezondheidszorg worden smartphoneapplicaties (apps) toegepast voor steeds meer doeleinden. Een van de toepassingen is zelfdiagnostiek, waarbij een patiënt met een smartphone zelf aandoeningen kan opsporen. De potentie van deze apps is groot en de toepassing ervan past in de tijdsgeest, maar het is niet duidelijk hoe zorgvuldig dat gebeurt. In dit artikel bespreken wij een aantal specifieke apps voor de opsporing van huidkanker die door meerdere zorgverzekeraars worden aangeboden.

Praktijkvoorbeeld

Een 40-jarige vrouw komt bij de huisarts vanwege een huidafwijking. Via de website van haar zorgverzekeraar heeft ze een app gedownload – SkinVision – waarmee ze huidvlekjes kan laten beoordelen. Na gebruik gaf de app aan dat ze mogelijk huidkanker heeft en een arts moet raadplegen. Daardoor maakt ze zich ongerust. Bij de beoordeling van het betreffende huidvlekje door de huisarts blijkt het te gaan om verruca seborrhoica, een veel voorkomende, goedaardige huidafwijking. De patiënte is er niet…

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie AMC, afd. Huisartsgeneeskunde, Amsterdam: dr. R. E. Harskamp, huisarts. Isala, Dermatologisch centrum, Zwolle: dr. H. C. de Vijlder, dermatoloog.Amsterdam UMC, locatie AMC, afd. Dermatologie, Amsterdam: prof. dr. M.W. Bekkenk, dermatoloog.

Contact R.E. Harskamp (r.e.harskamp@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Dr. Cecile Koelink, dr. Pieter A.J. Buis en prof.dr. Patrick Bossuyt gaven advies en becommentarieerden dit manuscript.

Auteur Belangenverstrengeling
Ralf E. Harskamp ICMJE-formulier
Hanke C. de Vijlder ICMJE-formulier
Marcel W. Bekkenk ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties