Dementie: neuzen tellen blijft een uitdaging

Opinie
Robbert Huijsman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5935
Abstract

Goede zorg voor mensen met dementie begint met inzicht in het aantal patiënten. Het is dus verheugend dat onderzoekers een manier hebben gevonden om die cijfers voor Nederland te berekenen. Maar volgens Robbert Huijsman zijn we er daarmee nog niet.

Recent Nederlands onderzoek naar het levenslange risico op dementie berekende het aantal mensen dat in Nederland in 2050 met dementie zal sterven. Elders in het NTvG staat een Nederlandstalige bewerking van de publicatie waarin deze resultaten werden gepresenteerd.1

Toen in 2013 het landelijk Deltaplan Dementie werd gelanceerd, creëerde neuroloog Philip Scheltens van Alzheimercentrum Amsterdam extra urgentie door de vraag te stellen hoe we goed zorgbeleid kunnen ontwikkelen ‘als we niet eens de neuzen van mensen met dementie kunnen tellen’. Begin 2020 heeft het Nivel mede om die reden het ‘Register Dementiezorg en Ondersteuning’ gelanceerd, maar het zal nog wel even duren voor dit een goed overzicht geeft van het aantal mensen met dementie in Nederland.2

We hebben het lang moeten doen met de incidentie- en prevalentiecijfers uit de Rotterdam-studie (ERGO) in één enkele wijk in de jaren 1990-1993.3 Deze worden nog steeds jaarlijks demografisch geëxtrapoleerd door Alzheimer…

Auteursinformatie

Erasmus Universiteit, Erasmus School of Health Policy and Management, Rotterdam: prof.dr. Robbert Huijsman MBA, econoom.

Contact R. Huijsman (huijsman@eshpm.eur.nl)

Auteur Belangenverstrengeling
Robbert Huijsman ICMJE-formulier
Het risico op dementie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties