Dames en Heren,
Vandaag gaan we het hebben over tarweallergie en glutensensitiviteit bij kinderen: aandoeningen waarover artsen regelmatig vragen krijgen. Hoe worden deze aandoeningen gediagnosticeerd, hoe worden ze behandeld en wat zijn de prognoses?
Artsen zien geregeld ouders die willen weten of hun kind een glutenovergevoeligheid of tarweallergie heeft. Deze vragen komen deels voort uit alle aandacht op sociale media voor glutenvrij eten en het groeiende aanbod aan glutenvrije producten. Ook zoeken ouders regelmatig een medische verklaring als hun kinderen vaak last hebben van buikpijn of een moeizame stoelgang. Het is belangrijk dat artsen onderscheid kunnen maken tussen de verschillende glutengerelateerde ziekten, om overdiagnose te voorkomen en om de juiste behandeling te kunnen geven.
Dit artikel beschrijft, aan de hand van 3 casussen, de belangrijkste kenmerken van en verschillen tussen coeliakie, een IgE-gemedieerde tarweallergie en glutensensitiviteit (‘non-coeliac wheat sensitivity’, NCWS). Tabel 1 vat deze verschillen overzichtelijk samen.1 Op coeliakie wordt niet dieper ingegaan, aangezien deze ziekte recent besproken is in dit tijdschrift.2
Patiënt A, een meisje van 1 jaar, kwam op onze polikliniek Kinderallergologie voor nader onderzoek in verband met een reactie…
Reacties