Een cadeautje van de farmaceut?

Terugbetaalregeling voor geneesmiddelen

Journalistiek
Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D5450

Soms moeten patiënten bijbetalen voor een geneesmiddel, maar kunnen ze dat geld terugkrijgen van de fabrikant. Waarom bestaan deze regelingen, hoe werken ze en vooral: welk belang hebben farmaceuten erbij?

De overheid bepaalt welke geneesmiddelen de zorgverzekeraar vergoedt, en het maximale bedrag van deze vergoeding. Wordt een geneesmiddel niet of nog niet vergoed, of ligt de prijs ervan hoger dan het vergoedingsplafond, dan moet de patiënt het hele bedrag zelf betalen of het verschil bijbetalen.

Sommige van deze geneesmiddelen zijn opgenomen in een ‘terugbetaalregeling’. Dat houdt in dat de farmaceut het bij te betalen bedrag via een derde partij terugbetaalt aan de patiënt. Het kan daarbij om grote groepen patiënten gaan. ‘We hebben wel eens 100.000 patiënten in een regeling gehad’, vertelt Hélène Vlijm van HEVO Consult, 1 van de 2 partijen die terugbetaalregelingen in Nederland organiseren. ‘Maar we hebben ook kleine terugbetaalregelingen, dan heb je het over een paar honderd patiënten.’ Momenteel lopen er bij HEVO Consult en de andere partij – TBR Nederland – in totaal 12 terugbetaalregelingen. Een gemiddeld aantal, volgens Vlijm.

Geneesmiddelprijzen

In 1991 deed de…

Auteursinformatie

Contact L.M. Harmans (nieuwsredactie@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Journalistiek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Frenk
Wagenvoort

Ik ben blij om te lezen dat door anderen ook kritisch wordt gekeken naar terugbetaalregelingen. 
In het kader worden in mijn ogen twee geneesmiddelen belicht waarbij het kwaadaardige karakter van dergelijke terubetaalregelingen goed naar voren komt. Naast dat farmaceuten door slimme bureaucratische trucjes de patiënten zo min mogelijk proberen terug te betalen en trachten de wet te kunnen breken met terugbetaalregelingen, voeren ze ermee een prijsoorlog tegen het Nederlandse vergoedingsstelsel over de ruggen van patiënten.  Ik begrijp heel goed dat farmaceuten winst moeten maken om innovatie te kunnen blijven leveren, maar het opstuwen van winst/omzet moet ook een keer eindig zijn. In het artikel wordt door een farmaceut ook bekrachtigd dat deze regelingen enkel voortkomen uit het maximaliseren van geneesmiddelprijzen. Want ze zouden in andere landen toch maar eens minder gaan betalen voor hun geneesmiddelen, dat kan echt niet.......
Als apotheker voelt het soms als plicht om de handelswijze van de farmaceutische industrie te verantwoorden. Op sommige vlakken doe ik dat graag. Maar voor zaken als terugbetaalregelingen ga ik dat niet doen. Ik vind ze eerlijk gezegd afschuwelijk, ook op de wijze waarop ze worden gepresenteerd (als cadeautje??? Waarom verlaag je de prijs niet, dat zou pas een cadeau zijn. Niet alleen voor de patiënt, maar voor de hele samenleving en als je die lijn doortrekt ook voor de hele wereldbevolking). Evenals andere praktijken waarbij farmaceuten een oneerlijk monopolie binnen de markt verwerven; 'evergreening' van patenten of registratie van oude geneesmiddelen in een nieuw jasje (bijv amfexa, skilarence of namuscula). Ik vind de innovatie die de farmaceutische industrie kan leveren magisch op zijn tijd, maar de schaduwzijden van de magie mogen in mijn ogen geen zege vieren. 

Frenk Wagenvoort, apotheker