Meer levers geschikt voor transplantatie door machineperfusie

Testen van de vitaliteit van afgekeurde donorlevers

Klinische praktijk
Otto B. van Leeuwen
Isabel M.A. Brüggenwirth
Martijn P.D. Haring
Veerle A. Lantinga
Vincent E. de Meijer
Robert J. Porte
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5415
Abstract

Bijdragen in de rubriek ‘Nieuwe technieken’ gaan over technische mogelijkheden binnen de geneeskunde die nieuw zijn, zodat er nog niet veel bewijs is, maar waarbij de beschikbare feiten toch zo interessant zijn, dat lezers de informatie nuttig zullen vinden. Of de beschreven technieken na verder onderzoek uiteindelijk tot de gangbare medische praktijk zullen gaan behoren, zal moeten blijken.

Samenvatting

De gemiddelde kwaliteit van donororganen daalt in Nederland door de stijgende levensverwachting van de bevolking en het vaker voorkomen van obesitas, diabetes mellitus en andere comorbiditeiten. Met het bewaren van donororganen op ijs is de kwaliteit van een hoog-risicodonororgaan onvoldoende gewaarborgd, waardoor potentieel bruikbare donororganen worden afgekeurd. De afgelopen jaren is een methode ontwikkeld waarbij donorlevers voorafgaand aan transplantatie een periode mechanisch geperfundeerd worden. Door machineperfusie kunnen donororganen van mindere kwaliteit worden geoptimaliseerd en kan de vitaliteit getest worden voorafgaand aan de transplantatie. Een aanzienlijk deel van aanvankelijk afgekeurde donorlevers kan op deze manier toch getransplanteerd worden. Door donorlevers met machineperfusie te testen is het absolute aantal levertransplantaties in Nederland toegenomen. Deze techniek kan ook worden ingezet bij andere donororganen, zoals de nieren.

Auteursinformatie

UMCG, afd. Chirurgie, sectie Hepatopancreatobiliaire Chirurgie en Levertransplantatie, Groningen: dr. O.B. van Leeuwen, postdoctoraal onderzoeker; I.M.A. Brüggenwirth, BSc, en drs. M.P.D. Haring, promovendi; V.A. Lantinga, BSc, orgaanperfusionist; dr. V.E. de Meijer en prof.dr. R.J. Porte, chirurgen.

Contact R.J. Porte (r.j.porte@umcg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Het onderzoek naar deze techniek werd medegefinancierd door de Jan Kornelis de Cock Stichting en de klinische implementatie door het ministerie van VWS.

Auteur Belangenverstrengeling
Otto B. van Leeuwen ICMJE-formulier
Isabel M.A. Brüggenwirth ICMJE-formulier
Martijn P.D. Haring ICMJE-formulier
Veerle A. Lantinga ICMJE-formulier
Vincent E. de Meijer ICMJE-formulier
Robert J. Porte ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties