Het speekselkliercarcinoom

Klinische praktijk
Gerben Lassche
A.C.H. (Ilse) van Engen-van Grunsven
Jimmie Honings
Tim Dijkema
Willem L.J. Weijs
Carla M.L. van Herpen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4760
Abstract

Dames en Heren,

Het speekselkliercarcinoom is een maligniteit in het hoofd-halsgebied die niet alleen zeldzaam, maar ook heel divers is wat betreft het ziektebeloop. Er worden maar liefst 22 verschillende subtypes onderscheiden, waartussen symptomatologie, behandeling en prognose sterk wisselen. Valkuilen in diagnostiek en behandeling liggen daardoor op de loer. Dit illustreren wij aan de hand van 2 casussen. Ook brengen we een aantal belangrijke vooruitgangen op het gebied van systeemtherapie voor het voetlicht.

Patiënt A, een 62-jarige man met een vasculair belaste voorgeschiedenis, werd door de huisarts verwezen naar de oogarts vanwege een ectropion rechts. De oogarts bemerkte een asymmetrie van de mondhoeken, wat mogelijk verband hield met het ectropion. Er werd een expectatief beleid gevoerd. Kort hierna werd patiënt wakker met een verder afhangend ooglid en een afhangende mondhoek rechts. Na telefonisch overleg door de huisarts met een neuroloog kreeg patiënt een prednisonkuur onder de werkdiagnose ‘Bellse parese’. Patiënt herstelde echter niet en na 3 maanden werd hij verwezen naar de neuroloog. De neuroloog bevestigde de diagnose ‘idiopathische perifere aangezichtsverlamming’, zonder dat beeldvormend onderzoek werd verricht. Het expectatieve beleid werd gecontinueerd.

Een halfjaar later meldde patiënt zich wederom bij de huisarts, ditmaal met een fistelachtige, pijnloze huidafwijking achter het rechter oor. De huisarts verwees patiënt naar de chirurg, maar om onduidelijke redenen gaf patiënt hieraan geen gehoor. Een jaar later bezocht patiënt…

Auteursinformatie

Radboudumc, Nijmegen. Afd. Medische Oncologie: drs. G. Lassche, arts-onderzoeker; prof.dr. C.M.L. van Herpen*, internist-oncoloog. Afd. Pathologie: dr. A.C.H. van Engen-van Grunsven, patholoog. Afd. Keel-Neus-Oorheelkunde: dr. J. Honings, kno-arts en hoofd-halschirurg. Afd. Radiotherapie: dr. T. Dijkema, radiotherapeut-oncoloog. Afd. Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie: drs. W.L.J. Weijs, MKA-chirurg en hoofd-halsoncoloog.

*Namens de werkgroep speekselklierkanker van de Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren (NWHHT), waarvan de leden aan het einde van dit artikel worden vermeld.

Contact C.M.L. van Herpen (carla.vanherpen@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn geen belangen gemeld.

Verantwoording

De werkgroep speekselklierkanker van de NWHHT bestaat naast de auteurs uit de volgende leden: dr. Dennis Vriens, nucleair geneeskundige (LUMC), dr. Marije Slingerland, internist-oncoloog (LUMC), dr. Stefan M. Willems, patholoog (UMC Utrecht), prof.dr. Remco de Bree, kno-arts en hoofd-halschirurg (UMC Utrecht), prof.dr. Chris H.J. Terhaard, radiotherapeut-oncoloog (UMC Utrecht); dr. Jacqueline E. van der Wal, patholoog (AvL/NKI), prof.dr. Ludi E. Smeele, hoofd-halschirurg (AvL/NKI), prof.dr. Elisabeth Bloemena, patholoog (Amsterdam UMC), dr. Sebastiaan A.H.J. de Visscher, MKA-chirurg en hoofd-halsoncoloog, dr. Roel J.H.M. Steenbakkers, radiotherapeut-oncoloog (UMCG), dr. Senada Koljenovic, klinisch patholoog (Erasmus MC) en dr. Jose A. Hardillo, kno-arts en hoofd-halschirurg (Erasmus MC).

De CT-scan werd beoordeeld door drs. Sjoert Pegge, radioloog (Radboudumc).

Auteur Belangenverstrengeling
Gerben Lassche ICMJE-formulier
A.C.H. (Ilse) van Engen-van Grunsven ICMJE-formulier
Jimmie Honings ICMJE-formulier
Tim Dijkema ICMJE-formulier
Willem L.J. Weijs ICMJE-formulier
Carla M.L. van Herpen Niet beschikbaar
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties