Wat een dokter moet weten over de bijwerkingen

Ayahuasca in de polder

Klinische praktijk
Annelies van den Berg
Elmer E. van Eeghen
A.J. (Jos) Kooter
Thomas H. Tuinman
Pieter Roel Tuinman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4501
Abstract

Dames en Heren,

Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene thee, die in Europa en in Noord-Amerika aan populariteit wint. Deze thee wordt in Nederland meestal gebruikt in een groepsceremonie, kortweg ayahuasca-ceremonie genoemd. Eind 2019 werd er in de algemene pers veelvuldig aandacht besteed aan dit middel. Is het onschuldig, of zijn er toch gezondheidsrisico’s?

Het tripmiddel ayahuasca wordt in Nederland nog altijd aangeboden, ondanks een verbod op het middel volgens de Opiumwet. Er treedt bij gebruik van ayahuasca geen afhankelijkheid op. Het bijwerkingenprofiel van ayahuasca wordt als mild beschouwd. Aan de hand van een patiëntencasus illustreren we dat deelname aan een ayahuasca-ceremonie echter niet geheel zonder risico’s is. Ook bespreken wij het werkingsmechanisme, de effecten, het mogelijke therapeutische potentieel en de risico’s van dit tripmiddel.

Patiënt A, een 36-jarige vrouw met een blanco medische voorgeschiedenis, werd door de ambulancedienst binnengebracht op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). Omstanders hadden haar verminderd reactief in de trein aangetroffen. Mogelijk had zij trekkingen vertoond. Hetero-anamnestisch bleek zij de avond en nacht vóór opname deelgenomen te hebben aan een ayahuasca-ceremonie.

Op de SEH zagen wij een verminderd reactieve vrouw met motorische onrust, maar zonder lateralisatie. Patiënte voerde op verzoek geen opdrachten uit, maar lokaliseerde wel op een pijnprikkel (Glasgow-comascore…

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie VUmc, Amsterdam, afd. Intensive Care: A. van den Berg, MsC, anesthesioloog-intensivist, en dr. P.R. Tuinman, internist-intensivist; afd. Interne geneeskunde: dr. E.E. van Eeghen, internist in opleiding, en drs. A.J. Kooter, internist. Psychologie-Nu, Den Haag: T.H. Tuinman, MsC, GZ psycholoog.

Contact A. van den Berg (anneliesvandenberg@me.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Annelies van den Berg ICMJE-formulier
Elmer E. van Eeghen ICMJE-formulier
A.J. (Jos) Kooter ICMJE-formulier
Thomas H. Tuinman ICMJE-formulier
Pieter Roel Tuinman ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties