Samenvatting
- De WHO heeft als doel gesteld dat in 2030 niemand meer overlijdt ten gevolge van door honden overgedragen rabiës (‘zero by 30’).
- De adviescommissie Rabiësbeleid Nederland heeft de LCI-richtlijn ‘Rabiës’ herzien op basis van de door de WHO in 2018 herziene richtlijnen.
- In de herziene LCI-richtlijn wordt meer nadruk gelegd op het belang van wondverzorging direct na potentiële blootstelling aan het rabiësvirus.
- Pre-expositieprofylaxe (PrEP) bestaat niet meer uit 3, maar uit 2 vaccinaties (op dag 0 en dag 7).
- Post-expositieprofylaxe (PEP) bestaat voor ongevaccineerden niet meer uit 5, maar uit 4 vaccinaties (op dag 0, dag 3, dag 7 en dag 14-28).
- Bij een type III-verwonding wordt, indien geïndiceerd, rabiës-immunoglobuline (RIG) alleen in en rondom het wondbed geïnjecteerd; de overgebleven hoeveelheid RIG wordt niet meer intramusculair toegediend.
- RIG hoeft niet meer toegediend te worden na mogelijke blootstelling aan het rabiësvirus via de slijmvliezen zonder verwonding.
- Voor immuungecompromitteerde personen verandert het aantal vaccinaties bij PrEP (3) en bij PEP (5) niet; ongeacht de vaccinatiestatus van de betreffende persoon, wordt ook RIG toegediend.
Reacties