Een vrouw met blauwe vingers

Wat is de diagnose?
Elke L. Hobbelink
Maartje A. Salomons
Robin Soetekouw
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2449
Abstract
Download PDF

artikel

Casus

Een 57-jarige vrouw kwam op de SEH omdat haar vingertoppen sinds enkele dagen steeds blauwer werden. Haar voorgeschiedenis vermeldde hypertensie en hyperthyreoïdie. Vanwege een zwelling in haar onderbuik verwees de huisarts haar eerder al door naar de MDL-arts. Bij lichamelijk onderzoek zagen wij blauwe verkleuringen van de tweede, vierde en vijfde vinger aan beide handen (figuur). Deze voelden koud aan, hadden een verminderde sensibiliteit en een verlengde capillaire-‘refill’-tijd. Er waren goede perifere arteriële pulsaties. Het ecg toonde een sinusritme, zonder afwijkingen. Bloedonderzoek liet een lichte trombocytose met niet-afwijkende stollingsparameters zien. Vaatonderzoek toonde geen bijzonderheden, behoudens afwezige pulsaties aan de aangedane vingertoppen. Het serologisch onderzoek naar auto-immuunziekten en een echocardiogram waren zonder afwijkingen. Een CT-abdomen liet een wekedelenstructuur van onduidelijke origine zien linksonder in de buik. Histologisch onderzoek van een biopt toonde uiteindelijk een papillair adenocarcinoom, verdacht voor ovariumcarcinoom. Nadat patiënte chemotherapie kreeg, herstelde de circulatie in de vingers.

Blauwe vingers zijn een uiting van een onderliggend probleem. Het kan wijzen op een cholesterolembolie bij atherosclerose, op hypercoagulatie bij een maligniteit of paraneoplastisch fenomeen, antifosfolipidensyndroom of essentiële trombocytose, dan wel op vasospasme zoals bij de ziekte van Raynaud. Met anamnese, lichamelijk onderzoek, laboratoriumonderzoek en niet-invasief vasculair onderzoek kan het onderscheid meestal al worden gemaakt. Bij deze patiënte werden de blauwe vingers toegeschreven aan hypercoagulatie als paraneoplastisch fenomeen.

Figuur 1
 
Figuur 1 |  
(a) De handen van een 57-jarige vrouw met 6 verkleurde vingertoppen en (b) een close-up van 1 van haar vingers. (Afgedrukt met toestemming van belanghebbende).

Diagnose

Hypercoagulatie als paraneoplastisch fenomeen bij een ovariumcarcinoom.

Auteursinformatie

Spaarne Gasthuis, Haarlem. Afd. Spoedeisende Geneeskunde: drs. E.L. Hobbelink en drs. M.A. Salomons, SEH-artsen. Afd. Interne Geneeskunde: drs. R. Soetekouw, internist-infectioloog.

Contact E.L. Hobbelink (elkehobbelink@hotmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Elke L. Hobbelink ICMJE-formulier
Maartje A. Salomons ICMJE-formulier
Robin Soetekouw ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties