Samenvatting
Achtergrond
Tijdens duiken met perslucht wordt stikstofgas door de toegenomen omgevingsdruk in lichaamsweefsels opgenomen. Bij abrupte drukvermindering door snelle terugkeer naar het wateroppervlak kunnen arteriële gasembolieën ontstaan door pulmonaal barotrauma. In een latere fase kunnen ook in de veneuze circulatie stikstofbellen ontstaan (decompressieziekte), die via een rechts-linksshunt in de arteriële circulatie kunnen komen. De arteriële gasbellen leiden tot vasculaire schade, obstructie, hypoxie en infarcering.
Casus
Een 53-jarige, gezonde sportduiker werd naar de SEH gebracht met een hypovolemische shock en progressieve parese van alle ledematen na een noodopstijging van een duik tot 47 m diepte. Tijdens recompressietherapie verslechterde zijn toestand. Hij bleek een persisterend foramen ovale te hebben. Hierdoor waren stikstofbellen ten gevolge van decompressieziekte in de arteriële circulatie gekomen. Ondanks maximale therapeutische interventie hield hij uitvalsverschijnselen.
Conclusie
Deze patiënt met een persisterend foramen ovale kreeg na een noodlottige duik arteriële gasembolieën door pulmonaal barotrauma en in een later stadium door decompressieziekte. Dit had toenemende schade aan het ruggenmerg met ernstige fysiologische ontregeling tot gevolg.
Reacties