Een meisje met buikpijn en hematomen op de buik

Wat is de diagnose?
Emma M. van der Schans
Doeke Boersma
Stefaan H.A.J. Tytgat
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1149
Abstract

Casus

Een 14-jarig meisje werd naar ons verwezen vanwege sinds 5 dagen bestaande continue buikpijn, misselijkheid en braken. Haar voorgeschiedenis vermeldde anorexia nervosa, waarvoor zij recent was ontslagen uit een gespecialiseerde kliniek. We zagen een pijnlijk, niet-ziek meisje zonder koorts. Haar buik was soepel, maar boven de navel drukpijnlijk. Zij had blauwe plekken rond de navel (figuur 1a), die volgens patiënte veroorzaakt waren door het te strak aantrekken van haar riem. Bloedonderzoek toonde de volgende uitslagen (referentiewaarden tussen haakjes): amylase: 570 U/l (< 100); lipase: 201 U/l (< 67); CRP: 41 mg/l (< 10). Echografie toonde een heterogene massa in…

Auteursinformatie

UMC Utrecht-Wilhelmina Kinderziekenhuis, afd. Kinderchirurgie, Utrecht.

Drs. E.M. van der Schans, masterstudent geneeskunde (thans: Meander Medisch Centrum, Amersfoort); dr. D. Boersma, aios chirurgie; dr. S.H.A.J. Tytgat, kinderchirurg.

Contact drs. E.M. van der Schans (em.vanderschans@meandermc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Emma M. van der Schans ICMJE-formulier
Doeke Boersma ICMJE-formulier
Stefaan H.A.J. Tytgat ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

In deze 'diagnose in beeld' wordt gesteld dat er geen sprake is van kindermishandeling. Daarmee is mijn inziens de vraag of er sprake zou kunnen zijn van onderliggend seksueel misbruik slechts oppervlakkig beantwoord. De relatie tussen anorexia en seksueel misbruik wordt algemeen erkend. Hoewel daar in de genoemde gespecialiseerde kliniek en op de afdeling kinderchirurgie van het UMC-Utrecht ongetwijfeld aandacht aan is besteed, had deze potentiële relatie in het artikel van collega van der Schans wat mij betreft wat specifieker aandacht mogen krijgen, juist omdat het zichzelf in de buik stompen ook op seksueel misbruik zou kunnen duiden.

Dhr/mevr. Klingers stelt in deze reactie dat een relatie tussen anorexia en seksueel misbruik algemeen erkend wordt.

Het is mij bekend dat een dergelijk verband reeds decennia door velen werd vermoed, maar ondanks veel onderzoek nooit werd aangetoond.

Causaliteit tussen "het zichzelf in de buik stompen" en seksueel misbruik werd volgens mij nooit onderzocht, laat staan aannemelijk gemaakt.

Het antwoord van collega Rensing raakt helaas niet de kern van mijn eerdere reactie. Los van het feit dat seksueel misbruik bij kinderen een lastig wetenschappelijk te benaderen thema blijkt te zijn en er nog steeds een aanzienlijk taboe op rust, kent de literatuur wel degelijk aanknopingspunten voor het bestaan van een relatie tussen anorexia en automutilatie enerzijds en seksueel misbruik in de kindertijd anderzijds. Zelfs al zou de evidence niet verder strekken dan vermoedens, dan nog moeten we als artsen in dergelijke casus nadrukkelijk rekening houden met- en ingaan op dat wat kinderen helaas vaker wordt aangedaan dan we ons durven voorstellen.  

Cor Klingers (M) , arts