artikel
Mensen die met roken stoppen, hebben al na 14 dagen meer spieruithoudingsvermogen (‘muscle fatigue resistance’). Hun ontstekingsmarkers zijn dan vrijwel gelijk aan die van niet-rokers. Dit schrijven onderzoekers in Nature Scientific Reports (2021; online 10 juni). Of de resultaten klinisch relevant zijn, valt nog te bezien.
De Britse onderzoekers includeerden 48 gezonde rokers en 38 niet-rokers van 18-44 jaar en maten carboxyhemoglobine, longfunctie (FEV1, FVC, FEV1-FVC-ratio, PEF) en spierfunctie van de rechter quadriceps (emg, maximale aanspanning) bij aanvang van de studie en nadat de rokers 14 dagen waren gestopt met roken. Daarnaast namen ze bij 20 rokers en bij 9 niet-rokers bloed af om hematologieparameters en oxidatieve stress te bepalen. Ze analyseerden mannen en vrouwen apart.
Vrouwelijke proefpersonen waren gemiddeld 5,6 jaar ouder, hadden langer gerookt (gemiddeld 13,7 jaar, mannen gemiddeld 7,4 jaar) en rookten ook meer (gemiddeld 9,6 pakjaren, mannen gemiddeld 4,6 pakjaren). Ook hadden vrouwen – weinig verrassend – een lagere longfunctie en mindere spierfunctie dan mannen.
Rokers hadden gemiddeld een slechtere longfunctie dan niet-rokers en 14 dagen stoppen bracht daar geen verandering in. Hetzelfde gold voor het bloedbeeld en voor markers van oxidatieve stress (antioxidantstatus, lipideperoxidatie en ‘advanced glycation end products’). Wel hadden de gestopte rokers na 14 dagen dus een iets verbeterde spiervermoeidheidsindex en vrijwel genormaliseerde cytokineniveaus. Volgens de onderzoekers zijn een betere spierfunctie en minder systemische inflammatie mogelijk een stimulans om te stoppen met roken. Roken wordt echter steeds meer erkend als verslaving, en niet als een leefstijlprobleem.
Op de onderzoeksresultaten valt het nodige af te dingen. Zo was de onderzoeksgroep klein en waren de absolute verschillen klein; daardoor zijn de gevonden verschillen al snel statistisch significant. Ook waren de deelnemers gezond en relatief jong, waardoor een eventuele verbetering nauwelijks klinisch relevant is. Tot slot rapporteerden de onderzoekers niet of het de rokers lukte daadwerkelijk te stoppen met roken.
Of (tijdelijk) stoppen met roken daadwerkelijk een gunstig effect heeft op spierfunctie en cytokineniveaus, is op basis van deze studie niet te zeggen. Niettemin is stoppen een goed idee, al was het maar om het risico op longkanker, hart- en vaatziekten en COPD te verkleinen.
Statistische significantie.
Geachte Erna van Balen,
In uw bespreking van het artikel "Helpt 14 dagen stoppen met roken?" las ik de volgende zin:
Zo was de onderzoeksgroep klein en waren de absolute verschillen klein; daardoor zijn de gevonden verschillen al snel statistisch significant.
Volgens mij is dit niet juist, maar ik kan me vergissen. Juist bij een GROTE onderzoeksgroep kan een klein absoluut verschil snel een statistische significantie opleveren (die dan klinisch weer niet relevant is).