artikel
De WHO heeft naar buiten gebracht dat er momenteel geen bewijs is dat mensen die zijn hersteld van een COVID-19-infectie en antilichamen tegen de virusinfectie hebben, niet nog een infectie kunnen doormaken. Persbureau Reuters meldt wel dat de eerste resultaten van Koreaans onderzoek erop wijzen dat deze patiënten mogelijk een stuk minder infectieus zijn.
Eerder kwamen er soortgelijke berichten uit onder andere China, maar inmiddels zijn er ook al meer dan 180 patiënten in Zuid-Korea gemeld die opnieuw positief zijn getest voor COVID-19 nadat zij waren hersteld van een eerdere infectie. Het Zuid-Koreaanse Centers for Disease Control and Prevention (KCDC) voert bij deze patiënten naast de ‘standaard’ PCR-test, nu ook SARS-CoV-2-kweken uit die zo’n 2 weken in beslag nemen. De resultaten hiervan waren negatief bij de eerste 6 patiënten, wat volgens de KCDC betekent dat het virus bij deze patiënten weinig tot niet-infectieus is. Waarom sommige patiënten een tweede keer positief testen – denk aan herinfectie, heractivatie of inconsistente tests – wordt nog onderzocht.
Vanwege de vele onzekerheden die er nog zijn, raadt de WHO overheden af om ‘immuniteitspaspoorten’ uit te geven aan mensen die positief zijn getest op antilichamen. Chili zou dit bijvoorbeeld van plan zijn. Mensen die hersteld zijn van COVID-19 moeten zich vooralsnog dus gewoon aan dezelfde voorzorgsmaatregelen houden als alle anderen.
Reacties