Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Edith Schippers wil de verkiezingen ingaan als de bewindsvrouw die de Nederlandse zorgkosten onder controle heeft gekregen. Afgemeten aan de voorlopige cijfers lijken de prestaties van de VVD-politica indrukwekkend. De totale stijging van de zorgkosten is onder leiding van Schippers 12 miljard euro lager uitgevallen dan vooraf geraamd. Op haar zorgbegrotingen van 2013 en 2014 hield Schippers zelfs enkele miljarden over. Een unicum in de historie van haar departement.
De komende jaren moet blijken hoe duurzaam de besparingen zijn. De eerste lichting babyboomers heeft zijn zeventigste verjaardag (de leeftijd waarop de zorgconsumptie snel toeneemt) bereikt. De combinatie van een groter aantal zorgbehoevende ouderen en het beschikbaar komen van allerlei nieuwe, vaak dure behandelingen belooft weinig goeds. Bovendien heeft het aantrekken van de economie na een periode van recessie in het verleden altijd tot forse kostenstijgingen in de zorg geleid. Hoogleraar gezondheidseconomie en voormalig…
Falende preventie maakt zorg duur
Dat er de afgelopen regeerperioden aan de zorgkosten in een aantal onderdelen begrenzingen zijn aangebracht is duidelijk. Maar dat de waarschuwing van de Groot voor terugkeer overschrijding bewaarheid zal worden moet ook duidelijk zijn , alleen wel om andere redenen, dan hier aangegeven.
Want als de Groot zegt, dat Economie geen exacte wetenschap is, dan is Geneeskunde[p1] dat zeker niet.
Virchow, de belangrijkste medische wetenschapper in de negentiende eeuw, en politicus ( oprichter Fortschrittpartei!), die Bismarck onder druk zette en hem zelfs “Obamacare” in de oervorm afdwong, zei dat politiek bedrijven geneeskunde bedrijven in het groot was. Het voelt nog steeds als juist aan. In die tijd werd Duitsland het land van de preventieve geneeskunde bij uitstek met haar allergrootste kracht in het gezond laten opgroeien van haar jeugd.
En dan zijn de pillen en de behandelingen die nu door de regering voor het aan steeds meer aandoeningen leidende volk worden gegeven in de verste verte geen EBM te noemen. Er wordt dan ook op het Ministerie kennelijk niet geneeskundig gedacht. Men keek teveel naar Amerika, maar dat volk heeft preventie nooit in haar DNA meegekregen en mag zich dan ook het meest ongezonde van de hele wereld noemen. Hogervorst gaf zijn masterplan ooit het motto: “gezondheid is een keus” mee en bracht daarmee een verandering in ons Rijnlands DNA aan. Wat heel duur gaat uitpakken. De “Health” is inmiddels een giga-industrie geworden. Maar aan een ziek volk verdien je als overheid niets.
Het is met zekerheid te zeggen, dat door niet maximaal inzetten op preventie, de zorgkosten weer flink zullen stijgen. Niet de babyboomers, die vooral op het hygiëne gebied van voeding (en genotmiddelen als alcohol en tabak) een heleboel preventie-steken lieten vallen, zullen het doen. Het zijn de jongere generaties die vanaf de jaren zestig (TV en sofa, wegvallen lichaamsdiscipline aanleren op tandenpoetsen na) van vrijwel alle preventiemaatregelen uit de Gezondheidsleer verstoken bleven en toenemend op allerlei gebied met de Ziekteleer te maken krijgen! Het RIVM heeft de jeugd in haar laatste rapport een zeer sombere toekomst voorspeld. Alle ziektebeelden , waar het gebrek aan preventie de oorzaak is, zijn lifestyle diseases, maar we zijn nu op een punt dat de kennis over de vervelende gevolgen van veel en veel verkeerd zitten door kinderen en dus het enorme gebrek aan driedimensioneel bewegen ( =spelen!) zelfs bij het RIVM als grote aanjager van ziektekosten wordt aangegeven.
Al het geldstromen ombuigen of verdoezelen, zal de jonge generaties niet afhouden van almaar meer zorg vragen. De kinderen gezond houden, met name op het gebied van goede , gezonde lichamelijke opvoeding ( houding en beweegpatronen) , is een brede taak in de nulde en eerstelijnzorg. De Gezondheidsleer van toen
Piet van Loon, orthopeed