Lage ontstekingswaarden sluiten appendicitis niet uit

Esther van Osselen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:C2718

artikel

Bij patiënten met de klinische verschijnselen van een appendicitis kunnen een normaal leukocytengetal en CRP een blindedarmontsteking niet veilig uitsluiten. Zelfs als beide ontstekingswaarden niet-afwijkend zijn, blijkt 10% van de patiënten toch een appendicitis te hebben.

Dat blijkt uit een meta-analyse van 5 cohorten van in totaal ruim duizend patiënten met acute buikpijn en verdenking appendicitis in Nederland en Zweden (Acad Emerg Med. 2015; online 20 augustus).

Jasper Atema en collega’s van onder meer het AMC en het Ikazia Ziekenhuis keken naar de positief en negatief voorspellende waarden van de leukocyten en het CRP, zowel afzonderlijk als gecombineerd. Daarnaast onderzochten ze of de duur van de symptomen de voorspellende waarde van deze ontstekingswaarden beïnvloedt.

In het samengevoegde cohort bleek ruim de helft van de patiënten met een klinische verdenking daadwerkelijk een appendicitis te hebben. Verreweg de meesten hadden verhoogde ontstekingswaarden, maar dat waren er toch niet genoeg om bij een lage waarde de diagnose ‘appendicitis’ te kunnen verwerpen. Bij een afkapwaarde van 10x109 leukocyten heeft 17,8% van de patiënten met lagere waarden toch een appendicitis. Als voor het CRP een afkapwaarde van 10 mg/l wordt gebruikt, zou nog 22,9% van de blindedarmontstekingen worden gemist.

Gecombineerd presteren de waarden beter: de negatief voorspellende waarde (NPV) wordt dan 88,1% (95%-BI: 82-94%). Dat wil zeggen dat toch nog bijna 11% van de patiënten met lage waarden appendicitis blijkt te hebben. De duur van de symptomen voegde daar weinig aan toe: of patiënten nu minder dan 24 uur, tussen 24 of 48 uur of meer dan 48 uur symptomen hadden, beïnvloedde de NPV nauwelijks.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties