Verschillende factoren zijn van invloed op de keuze van meisjes om zich wel of niet te laten vaccineren met het HPV-vaccin, blijkt uit een systematische review in Vaccine (2012; epub 2 april).
Sharon Kessels van University of Adelaide (Australië) en UMC St Radboud en collega’s bekeken welke factoren…
Artikelinformatie
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1314
Kennis beïnvloedt keuze over HPV-vaccin
“Kennis beïnvloedt keuze over HPV–vaccin”…, maar hoeveel keuze wordt ons gegund ?
In het NTVG van 5 mei 2012;156(18):732 beschrijft Twan van Venrooij een systematische review waaruit blijkt dat de aanwezigheid van kennis, zowel bij ouders als bij meisjes zelf, leidt tot hogere deelname aan HPV vaccinatie. Tijden zijn inderdaad veranderd: men staat positiever ten opzichte van het HPV-vaccin, zoals Marina Conyn, programmanager van het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland, in het artikel aangeeft. Zij wil deelname verder verhogen door het ondersteunen van meisjes bij het zelf maken van een beslissing. Een pikant detail is echter het feit dat afgelopen jaar in de UK liefst “63% van de sexual health professionals” hun dochters liet vaccineren met het quadrivalente HPV vaccin dat niet vergoed werd en niet aangeboden werd in het reguliere Engelse HPV-vaccinatieprogramma (Hammond BMJ: doi:10.1136/bmj.d7779). Ook in Nederland hoor ik dit incidenteel van collegae. Het quadrivalente vaccin biedt, naast bescherming tegen de high-risk HPV typen 16 en 18 betrokken bij baarmoederhalskanker, ook bescherming tegen de low-risk typen 6 en 11 (veroorzakers van genitale wratten). Gegevens uit Australië, waar met dit vaccin wordt gewerkt, laten een dramatische daling zien van het aantal genitale wratten bij meisjes (en zelfs bij heteroseksuele jongens als gevolg van kudde-immuniteit). Het betreffende artikel suggereert bijna complete uitroeiing van genitale wratten (The near disappearance of genital warts in young women 4 years after commencing a national human papillomavirus (HPV) vaccination programme. doi:10.1136/sextrans-2011-050234). Niet vreemd dat goed ingewijde professionals dan andere keuzes maken voor hun eigen dochters. Nu heeft de UK, wellicht mede naar aanleiding van een recente kosteneffectiviteitsstudie (M. Lit BMJ: bmj.com/content/343/bmj.d5775 ), besloten over te schakelen van het bi-valente naar quadrivalente HPV-vaccin (doi:10.1136/bmj.d7779).
In Nederland vindt momenteel de besluitvorming plaats rond de aankoop van het HPV-vaccin voor de komende jaren, maar bij deze procedure lijkt geen rekening gehouden te worden met de additionele waarde van een HPV-vaccin dat óók werkt tegen genitale wratten. Raar, want het quadrivalente vaccin kan door het voorkomen van genitale wratten ook op dit vlak ziektelast bij de patiënt voorkomen en zorgkosten besparen. Een mono-dimensionale blik met alleen oog voor preventie van baarmoederhalskanker leidt tot een gemiste kans. En waar blijven dan in deze de keuze-opties voor goed geïnformeerde meisjes, ouders of professionals?
Jan van Bergen
jvanbergen@soaaids.nl
Huisarts, Programmaleider Soa Aids Nederland, Bijzonder hoogleraar soa en hiv in de 1e lijn, Afd huisartsgeneeskunde, AMC, Universiteit van Amsterdam