Is het artikel relevant en juist?

Betrouwbaar onderzoek herkennen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:B1923

artikel

Waar moet u op letten bij het lezen van wetenschappelijke literatuur? Hoe ziet een goede onderzoeksvraag eruit? In het artikel van onze adjunct-hoofdredacteuren Yolanda van der Graaf en Joost Zaat (A9004) wordt de lezer stap voor stap meegenomen bij het lezen van onderzoeksartikelen. Bij elke stap leert u te beoordelen of een onderzoeksartikel deugt of belangrijk genoeg is om verder te lezen. In de infographic 'Is het artikel relevant en juist?' zijn deze stappen nog eens summier samengevat. 

Syllabus 'Hoe lees ik wetenschappelijk onderzoek?'

Veel lezers hebben een hekel aan de methodologieblokjes in onderzoeksartikelen. Zet u over uw weerzin heen. Als u de speciale syllabus 'Hoe lees ik wetenschappelijk onderzoek?' bestelt (€ 19,95), weet of u de rest van zo’n artikel nog wel moet lezen. En dat spaart tijd! Om het geheel nog inzichtelijker te maken hebben we hieraan filmpjes met een duidelijke uitleg van basale begrippen toegevoegd.

bestel syllabus

Online leermodule 'Medische informatie de baas'

Speciaal voor NTvG-abonnees is deze leermodule beschikbaar.  Verdeeld over vier secties leest u online de theorie en maakt u steeds een bijbehorende quiz om uw kennis te toetsen. Wanneer u deze leermodule hebt doorlopen kunt u beoordelen of een artikel betrouwbaar en klinisch relevant is.  

Maak de leermodule 

Infographic
Is het artikel relevant en juist?
Infographic | Is het artikel relevant en juist?
Illustratie: Sjoerd Kulsdom
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Methodologie van onderzoek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties