artikel
Ulcuslijden door Helicobacter pylori is zeldzaam geworden in Nederland. Toch moet je er nog steeds op bedacht zijn bij patiënten die uit landen komen waar de bacterie nog wel prevalent is (D3518). In de jaren 80 was de maagzweer een chronische ziekte en niet zelden eindigden de patiënten op de operatietafel om een flink deel van hun maag in te leveren. Tegenwoordig kunnen we bij veel patiënten met bovenbuiksklachten de oorzaak wegnemen in plaats van symptomatisch te behandelen. Zo doen we dat het liefst in de geneeskunde. In de geneeskunde zijn we zelfs bereid een simpele handeling als een flink glas water bij dreigende flauwtes te onderzoeken (D3779). En vervolgens kunnen slimmeriken dan weer duiden hoe dat fysiologisch nu precies werkt (D3813).
Als je voedingssupplementen op de markt brengt, pak je het geheel anders aan. Medische claims bij deze supplementen mogen niet, dus dat leidt tot mistige opschriften als ‘Valdispert Overgang is een natuurlijk middel om vrouwen in de overgang te helpen’. En de veiligheid ervan hoeft niet te worden bewezen. Die vrijheid heeft een hoge prijs, zoals u leest in de bijdrage van Peters en collega’s (D3522), die twee vrouwen beschrijven met acuut leverfalen na het gebruik van voedingssupplementen. Ik begrijp de oproep van Peters om de veiligheid van Valdispert Overgang Totaal en NMDA Relief ter discussie te stellen. Velen hebben de reguliere overgangsmiddelen in de ban gedaan omdat ze te veel bijwerkingen hadden en verwijzen vrouwen nu kennelijk naar de kruidenhoek.
Dat gebrek aan regelgeving in de voedingsindustrie staat in schril contrast met de regelzucht in de organisatie van onze zorg. Daar wordt de papierberg die ingevuld moet worden om een patiënt de noodzakelijke zorg te geven met de dag groter. Hellingman en collega’s schrijven over de juridische obstakels rond expertpanels (D3231). Dit stuk maakte veel discussie los in de hoofdredactie. Hoe moeilijk mag je multidisciplinaire zorg maken? Voor Smulders en van Eijsden reden om nog eens uit te leggen dat regelzucht de normale patiëntenzorg wel erg in de weg gaat zitten (D3576). Van goede regels worden we beter, van regelzucht niet.
Reacties