artikel
Onlangs overleed Leendert Nicolaas Nieuwenhuizen. Hij werd in 1930 te Malang op Java in voormalig Nederlands-Indië geboren en kwam na WOII naar Nederland, na een periode van internering in een Japans gevangenkamp.1 Hij studeerde medicijnen in Leiden, was student-assistent anatomie en kort assistent-scheepsarts op MS Sibajak in 1957 en behoorde tot de eerste lichting artsen die in het Haagse Ziekenhuis Zuidwal door dr. J.P. Kuijjer – later hoogleraar chirurgie in Groningen – werden opgeleid tot algemeen chirurg.2 Nieuwenhuizen kon daarna als jonge chirurg in Dordrecht zijn nieuw geleerde technieken introduceren, zoals kophalsprothese, bloedvatchirurgie, open botchirurgie en osteosynthese. Dit betekende voor de Dordtse patiënten een verkorting van de opnameduur. Over een enkele casus schreef hij ook een publicatie.3
In 1970 werd in Dordrecht het Refaja Ziekenhuis gebouwd en Nieuwenhuizen kon als hoofd van de chirurgengroep ook arts-assistenten gaan opleiden, tot tevredenheid van prof.dr. J.M. Greep, die met zijn visitatiecommissie de kwaliteit in het oog hield. Hij stimuleerde zijn assistenten ook om hun bevindingen te publiceren in onder meer het NTvG .4-6 Naast de ziekenhuispraktijk hield hij ook spreekuur aan huis. Hij werd een geliefd chirurg met oog voor zijn patiënten, die soms met de kerstdagen op de stoep stonden met streekproducten, zoals een gerookt stuk spek, een kaas of een zelf geschoten haas, als teken van waardering en dankbaarheid.
Na zijn 25-jarig ambtsjubileum in het Refaja Ziekenhuis, dat later naar zijn grote voorbeeld Albert Schweitzer werd vernoemd, werd Nieuwenhuizen in 1988 benoemd tot adviserend chirurg in de ongevalsverzekeringsgeneeskunde bij het GAK in Eindhoven en Helmond. Hij verhuisde in die tijd van Dordrecht naar Bergeijk. In 1995 bereikte hij de pensioenleeftijd en maakte daarna nog vele internationale cultuurreizen met zijn echtgenote. Op 30 mei 2018 overleed hij te Deventer op 88-jarige leeftijd.
Literatuur
Velthuis R. De last die nooit vervaagde. Trouw, 16 juli 2018.
Kuijjer PJ. De heelkunde in de laatste 40 jaar; omzien in verwondering. Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:17-26.
Nieuwenhuizen LN. A patient with carcinoid of the ileum. Tijdschr Gastroenterol. 1965;8:52-9.
Tordoir JHM, Nieuwenhuizen LN. Agenesis van galblaas en ductus cysticus. Ned Tijdschr Geneeskd. 1978;122:1827-31.
Heijboer MP, Nieuwenhuizen LN. Gastric diverticula. Neth J Surg. 1980;32:16-9.
Winkel KPA, Nieuwenhuizen LN. Een grote urachuskyste. Ned Tijdschr Geneeskd. 1981;125:1566-9.
Reacties