Dames en Heren,
Post-partumpsychose is een ernstig psychiatrisch beeld dat fataal kan aflopen. Om dit ziektebeeld goed te behandelen, is tijdige herkenning en doortastend optreden vereist. Vooral huisartsen, jeugdartsen en verloskundigen zien af en toe vrouwen met een post-partumpsychose. In deze klinische les beschrijven we een patiënte die een aantal maanden na haar bevalling een psychose ontwikkelde en bij wie de hulpverlening te laat op gang kwam.
Patiënt A, een 34-jarige vrouw, was zojuist opgenomen op de afdeling Traumatologie van een academisch ziekenhuis toen zij werd gezien door de consulent psychiatrie. Patiënte was die dag met haar baby uit een raam gesprongen en vervolgens naar de Spoedeisende Hulp gebracht. Vanwege instabiele fracturen en luxaties van beide enkelgewrichten was zij direct geopereerd. Nog voordat patiënte uit de narcose was ontwaakt, volgde een bericht uit een ander academisch ziekenhuis waar de 3 maanden oude baby naartoe was gebracht. De zuigeling was…
Aanvulling post-partumpsychose
Graag wil ik het belangwekkende artikel van collega Sommers et al. aanvullen met twee opmerkingen: (1) Als de ggz-instelling waar patiente in eerste instantie naar was verwezen voldoende budget van de zorgverzekeraar had gehad was zij opgenomen voordat haar psychose dermate ver was voortgeschreden dat zij haar baby en zichzelf wilde doden; mogelijk was dan haar baby nog in leven en patiente niet ernstig gewond geraaakt; dit zal niet de enige - en in dit geval extreem tragische - consequentie zijn van de forse bezuinigingen op de GGZ. (2) Nederland kent een tweetal hooggespecialiseerde psychiatrische moeder-kind-units waar moeders met ernstige psychiatrische stoornissen in het kraambed samen met hun baby kunnen worden opgenomen; het voordeel van een degelijke moeder-kindopname is dat naast de behandeling van de psychiatrische symptomen van de moeder speciale aandacht is voor het observeren en optimaliseren van de ernstig bedreigde moeder-kind-interactie (Berg, M. van den (2009). Peripartum- en transgenerationele psychiatrie. In: Hengeveld MW & Van Balkom AJLM (red.). Leerboek psychiatire. Utrecht: De Tijdstroom, p. 585-95; zie ook www.lkpz.nl).
Michiel Hengeveld. Em hoogleraar psychiatrie