Het gebruik van ‘matjes’ bij vaginale verzakkingen

Klinische praktijk
A.L. (Fred) Milani
Astrid Vollebregt
Jan Paul W.R. Roovers
Mariella IJ. Withagen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6324
Abstract

Samenvatting

  • In Nederland worden jaarlijks ruim 13.000 operaties uitgevoerd voor een vaginale verzakking.

  • Bij gebruik van eigen weefsel is de kans dat de patiënt opnieuw geopereerd moet worden 20-30%.

  • Gerandomiseerd onderzoek toont aan dat kunststof bekkenbodemmatjes, ‘mesh’, op korte tot middellange termijn anatomisch en functioneel effectiever zijn.

  • Het seksueel functioneren is vergelijkbaar na behandeling met een matje of eigen weefsel; er is geen verschil in pijn bij seksuele gemeenschap.

  • Het is niet duidelijk of matjes op de lange termijn het risico op recidief verlagen, zonder de complicatiekans te vergroten.

  • De meest gerapporteerde complicatie van mesh is ‘exposure’, waarbij de mat bloot komt te liggen (4-19%); dit is meestal goed behandelbaar.

  • Pijn door krimp van vaginaweefsel rond de mesh is zeldzaam, maar kan ernstig zijn en is moeilijk behandelbaar.

  • Totdat langetermijnresultaten bekend zijn, dient een operatie met een mesh alleen bij een recidiefprolaps of in onderzoeksverband overwogen te worden.

  • De behandeling moet plaatsvinden na informed consent en alleen door een operateur met aangetoonde ervaring.

Auteursinformatie

Reinier de Graaf Groep, afd. Obstetrie en Gynaecologie, Delft/Voorburg.

Dr. A.L. Milani, urogynaecoloog.

Spaarne Ziekenhuis, afd. Obstetrie en Gynaecologie, Hoofddorp/Heemstede.

Dr. A. Vollebregt, urogynaecoloog.

Bergmans Clinics Amsterdam/Bilthoven.

Contact dr. A.L. Milani (fredmilani@me.com)

Verantwoording

Financiële ondersteuning: dr. J.P.W.R. Roovers ontving een onvoorwaardelijk beurs van American Medical Systems. Belangenconflict en: formulieren met belangenverklaring zijn beschikbaar bij dit artikel op www.ntvg.nl (zoeken op A6324; klik op ‘Belangenverstrengeling’).

Auteur Belangenverstrengeling
A.L. (Fred) Milani ICMJE-formulier
Astrid Vollebregt ICMJE-formulier
Jan Paul W.R. Roovers ICMJE-formulier
Mariella IJ. Withagen ICMJE-formulier
Weinig ruimte voor transvaginale matjes
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Janneke
Wijchers

Het maakt mij als slachtoffer erg  verdrietig, maar vooral boos, dat dr Milani en verschillende collegea nog steeds promotie maken voor 'plastic' in de vagina, want zo is het gewoon. Liever had ik na (eventuele...) recidive een nieuwe verzakkingoperatie gehad, maar die keus is mij en vele vrouwen met mij niet gegund. Nu heb ik al vele herstel pogingen gehad en ben volledig afgekeurd en nooit meer pijnvrij, ondanks vele pijnpoli behandelingen. Ook vrijen is er voor mij niet meer bij, het doet niet alleen mij pijn, maar ook mijn partner zou een 'gewatteerd condoom' moeten gebruiken ivm met het harde plastic en de littekenvorming.

Het heeft een tijd geduurd voor ik wist dat ik met kunststof was behandeld en het heeft nog langer geduurd voor ik wist dat ik een van de vele vrouwen was met zoveel pijn en complicaties. Ik ben in 2010 geopereerd en nadat ik wist dat ik een Mesh had en las ik dat er in 2008 al waarschuwingen waren gedaan door de FDA maakte dat 'de pil' nog veel bitterder, er is ons niet zomaar iets overkomen, er is ons iets aangedaan! en deze operatie is onomkeerbaar!   Daarom nooit meer doen, geen kunststof in een zo kwetsbaar zenuwrijk gebied en zeker er niet steeds over 'jokken' zoals dr Milani doet!

Ook het rapport van het IGZ dat in juni is gepubliceerd met een zogenaamde 2% complicaties, is kwetsend, diverse gynaecologen hebben verteld, dat een Mesh operatie als geslaagd wordt beschouwd, ook als een vrouw hierdoor pijn heeft bij het vrijen, dit gebeurd bij 1 op de 5 vrouwen! Dit zou dan meteen een percentage van 20% geven, en dan heb ik het nog niet over chronische pijn en andere ernstiger complicaties.

Er is pas recent onderzoek gestart naar de complicaties, ik zelf tel pas nu mee na diverse herstelpogingen... En ook het melden bij het IGZ is niet zo eenvoudig, het lukte mij pas na 3 pogingen, nou dan geeft menigeen het op vooral omdat de inspectie niet zo patient vriendelijk in het nieuws is. Hoe komt men dan opeens aan 2%???

Steek alstublieft uw energie in een oplossing voor de pijn en de complicaties van de getroffen vrouwen (honderden!) en stop met die matten, want elk slachtoffer is er een te veel.

 

Janneke Wijchers