Een kruising tussen een katheterisatiekamer en een operatiekamer

De hybride operatiekamer

Klinische praktijk
Pleun E.A. Hermsen
C.H. (Kees) van der Vlies
George P. Akkersdijk
Bram Fioole
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A5256
Abstract
Download PDF

Samenvatting

Een hybride operatiekamer is een ruimte die voldoet aan alle strenge eisen van een operatiekamer met daarin de faciliteiten van een radiologische of cardiologische katheterisatiekamer. Deze technische innovatie biedt de mogelijkheid om in een steriele omgeving complexe endovasculaire en hybride operaties te verrichten. De uitstekende beeldvormende diagnostiek met de mogelijkheid tot driedimensionale reconstructies leidt tot een betere kwaliteit van endovasculaire operaties. Bovendien maakt deze techniek het mogelijk de grenzen van niet alleen de cardiovasculaire maar ook de genavigeerde minimaal invasieve chirurgische mogelijkheden op te zoeken en te verleggen.

artikel

Bijdragen in de rubriek Nieuwe technieken gaan over technische mogelijkheden binnen de geneeskunde, die nieuw zijn zodat er nog niet veel bewijs is, maar waarbij de beschikbare feiten toch zo interessant zijn, dat lezers de informatie nuttig zullen vinden. Of de beschreven technieken na verder onderzoek uiteindelijk tot de gangbare medische praktijk zullen gaan behoren, zal moeten blijken.

Welke techniek?

Een hybride operatiekamer is een ruimte die voldoet aan alle strenge eisen van een operatiekamer met daarin de faciliteiten van een radiologische of cardiologische katheterisatiekamer. De kwaliteit en de mogelijkheden van beeldvormend onderzoek op een hybride operatiekamer zijn aanzienlijk beter dan van een reguliere C-boog (dit is een mobiel röntgenapparaat in de vorm van een C). Dit uit zich in een betere beeldkwaliteit, de mogelijkheid van rotatieangiografie waarmee structuren driedimensionaal in beeld gebracht kunnen worden, en een vrij beweegbare (‘floating’) operatietafel. De bediening van het angiostatief vindt plaats via een paneel aan de operatietafel, maar dit kan ook via een tweede bedieningspaneel achter een loodscherm.

Waarom is er behoefte aan een nieuwe techniek?

Een reguliere katheterisatiekamer voldoet niet aan de steriliteitseisen van een operatiekamer en de kwaliteit van een reguliere C-boog is meestal onvoldoende om complexe endovasculaire en genavigeerde operaties uit te voeren. De hybride operatiekamer combineert hoogstaand beeldvormend onderzoek met de steriele omgeving van een operatiekamer. Deze combinatie maakt het mogelijk complexe endovasculaire operaties en genavigeerde operaties te verrichten, waarbij de grenzen van de mogelijkheden worden verkend en verlegd.1 Daarnaast neemt de kwaliteit van de operaties toe en het aantal complicaties af.2

Een hybride operatiekamer maakt het tevens mogelijk om een endovasculaire operatie te combineren met een open operatie; dit is een hybride operatie. Dit heeft als voordeel dat een patiënt in 1 zitting behandeld kan worden en niet van de katheterisatiekamer naar de operatiekamer getransporteerd hoeft te worden of andersom. Deze voordelen gelden voor electieve operaties maar zeker ook voor spoedoperaties.

De meest voorkomende toepassingen zijn de endovasculaire operaties door vaatchirurgen, cardiochirurgen en cardiologen. Ook traumachirurgen, orthopeden en neurochirurgen doen genavigeerde operaties op de hybride operatiekamer.

Welke indicaties?

Complexe endovasculaire operaties, zoals een percutane aortaklepvervanging of het uitschakelen van thoraco-abdominale aneurysmata van de aorta met gefenestreerde endoprothesen, dienen bij voorkeur te worden uitgevoerd in een hybride operatiekamer. Hetzelfde geldt uiteraard voor hybride operaties. Ook patiënten met een acute bloeding worden liefst endovasculair behandeld op de hybride operatiekamer. Voorbeelden zijn patiënten met een geruptureerd aneurysma van de aorta, met ernstige bloedingen in de tractus digestivus of met een fluxus post partum. Mocht de patiënt peroperatief acuut hemodynamisch verslechteren, dan kan zonder enig tijdverlies en in dezelfde operatiekamer geconverteerd worden naar een laparotomie of thoracotomie om de patiënt te stabiliseren.

Voor polytraumapatiënten biedt de hybride operatiekamer eveneens belangrijke voordelen. Het is letterlijk van levensbelang deze patiënten te stabiliseren binnen een zo kort mogelijke tijd en met een zo klein mogelijke ingreep. Bij patiënten met vasculair letsel in het bekken, in de thorax, van de extremiteiten of van de carotiden kan de diagnose snel en accuraat gesteld worden met angiografie en kan de patiënt direct minimaal invasief behandeld worden. Er gaat kostbare tijd verloren als een patiënt van de operatiekamer naar de katheterisatiekamer vervoerd moet worden om een bloeding te controleren met een ondoorlaatbare (‘gecoverde’) stent of embolisatie.

Genavigeerde operaties met ondersteuning van driedimensionaal beeldvormend onderzoek zijn ook mogelijk op een hybride operatiekamer. Voorbeelden hiervan zijn stereotactische hersenoperaties, en percutane osteosynthese en vertebroplastiek.

Wat is er bekend over de effectiviteit?

Minimaal invasieve technieken zijn minder belastend voor de patiënt en gaan gepaard met minder complicaties en een sneller herstel.3 Er zijn geen gerandomiseerde studies naar de effectiviteit van de hybride operatiekamer beschikbaar in de literatuur. Andere publicaties laten echter wel zien dat een hybride operatiekamer ruimte biedt voor innovatieve en complexe minimaal invasieve chirurgie met verbetering van de kwaliteit.4

Hoe moeilijk is de techniek te leren?

De endovasculaire behandeling van cardiovasculaire aandoeningen vereist specifieke kennis en vaardigheden. Ook certificering op het gebied van stralingshygiëne is van belang, omdat de uitstekende beeldkwaliteit op een hybride operatiekamer vaak gepaard gaat met een hogere stralingsdosis dan bij gebruik van een reguliere C-boog. Met name vaatchirurgen, interventieradiologen en -cardiologen maken gebruik van de hybride operatiekamer en zijn gecertificeerd om deze behandelingen uit te voeren. De basisbediening van de hybride operatiekamer is eenvoudig te leren, maar elke interventie wordt uitgevoerd met de assistentie van een gespecialiseerde röntgenlaborant.

Er zijn verschillen in de opstelling van de hybride operatiekamer en een reguliere operatiekamer. Er moet rekening worden gehouden met de röntgenbuis, die de steriliteit van de operatie niet mag beïnvloeden. Ook zijn er langere infuus- en beademingsslangen nodig, omdat de operatietafel tijdens een interventie vrij moet kunnen bewegen. Deze aanpassingen vereisen een goede samenwerking tussen de anesthesist, radioloog en chirurg.

Toekomstverwachting

Momenteel zijn er in de Nederlandse ziekenhuizen slechts een handvol hybride operatiekamers beschikbaar. De verwachting is echter dat binnen enkele jaren dergelijke operatiekamers gebouwd zullen gaan worden in de gespecialiseerde centra. Het betreft een aanzienlijke financiële investering in kwaliteit en patiëntveiligheid, maar een hybride operatiekamer lijkt vooralsnog niet kosteneffectief. In de toekomst zullen complexe endovasculaire en genavigeerde operaties alleen nog op een hybride operatiekamer worden uitgevoerd. We verwachten patiënten met een acute vasculaire aandoening sneller te kunnen behandelen, met een beter resultaat en minder complicaties tot gevolg.

Literatuur
  1. Van Bindsbergen L, Braak SJ, van Strijen MJ, de Vries JP. Type II endoleak embolization after endovascular abdominal aortic aneurysm repair with use of real-time three-dimensional fluoroscopic needle guidance. J Vasc Interv Radiol. 2010;21:1443-7 Medline. doi:10.1016/j.jvir.2010.05.016

  2. Biasi L, Ali T, Ratnam LA, Morgan R, Loftus I, Thompson M. Intra-operative DynaCT improves technical success of endovascular repair of abdominal aortic aneurysms. J Vasc Surg. 2009;49:288-95 Medline. doi:10.1016/j.jvs.2008.09.013

  3. Norgren L, Hiatt WR, Dormandy JA, Nehler MR, Harris KA. Fowkes FG on behalf of the TASC II Working Group. Inter-society consensus for the management of peripheral arterial disease (TASC II). Eur J Vasc Endovasc Surg. 2007;33:S1-75 Medline. doi:10.1016/j.ejvs.2006.09.024

  4. Sikkink CJ, Reijnen MM, Zeebregts CJ. The creation of the optimal dedicated endovascular suite. Eur J Vasc Endovasc Surg. 2008;35:198-204 Medline. doi:10.1016/j.ejvs.2007.08.009

Auteursinformatie

Maasstadziekenhuis, afd. Heelkunde, Rotterdam.

Drs. P.E.A. Hermsen, arts-assistent chirurgie; dr. C.H. van der Vlies, traumachirurg; drs. G.P. Akkersdijk en dr. B. Fioole, vaatchirurgen.

Contact dr. B. Fioole (fiooleb@maasstadziekenhuis.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 18 september 2012

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties