Samenvatting
Verschillende effectmaten kunnen een relatie tussen een interventie of risicofactor en een uitkomst kwantificeren, waaronder de risicoratio en de oddsratio.
Oddsratio’s zijn bedoeld voor patiënt-controleonderzoek, waar ze een goede schatting geven van het relatieve risico, maar worden ook vaak gepresenteerd in cohortonderzoek en gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT’s).
Een oddsratio wordt in cohortonderzoek en RCT’s vaak ten onrechte geïnterpreteerd als een risicoratio; de oddsratio geeft echter een overschatting van de risicoratio, met name als de uitkomst vaak voorkomt.
Een reden dat oddsratio’s gepresenteerd worden, is het gebruik van logistische regressie om te corrigeren voor confounders. Er zijn echter andere methoden om in een cohortonderzoek of RCT gecorrigeerde risicoratio’s te berekenen, zoals de mantel-haenszel-methode, log-binomiale regressie, poisson-regressie met robuuste standaardfout, en de ‘Verdubbelen van mensen met de uitkomst’-methode met robuuste standaardfout.
Om te voorkomen dat oddsratio’s verkeerd geïnterpreteerd worden, zouden in cohortonderzoeken en RCT’s risicoratio’s berekend moeten worden.
Risicoratio buiten eigen betrouwbaarheidsinterval?
In tabel 2 ligt de risicoratio 0,81 buiten zijn eigen 95% betrouwbaarheidinterval 1,21 -2,24. Het bij behorende 95% betrouwbaarheidsinterval klopt niet . Het juiste betrouwbaarheidsinterval is 0.67 - 0.97
Arturo Knol, huisarts np
Betrouwbaarheidsinterval (antwoord auteur)
Er is inderdaad per abuis een verkeerd betrouwbaarheidsinterval in Tabel 2 gepresenteerd. Het betrouwbaarheidsinterval moet inderdaad 0,67-0,97 zijn. In de tekst staat wel het juiste betrouwbaarheidsinterval.
Mirjam Knol