Bekkenletsel door bokkende paarden

Klinische praktijk
Lars Brouwers
Maarten G.J. Snoeijs
Peter R.G. Brink
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A4559
Abstract

Dames en Heren,

Bekkenringfracturen worden meestal veroorzaakt door hoog-energetisch trauma.1,2 Deze fracturen kunnen gepaard gaan met neurovasculair, urogenitaal of anorectaal letsel waarbij massaal bloedverlies kan optreden. Bij deze patiënten is hemodynamische stabilisatie vereist; daarnaast wordt de behandeling van deze fracturen bepaald door de stabiliteit en de eventuele verplaatsing van botdelen van het bekken zelf. Toch kunnen ook door laag-energetisch trauma fracturen van de bekkenring optreden. In deze klinische les presenteren wij 3 patiënten met een serieus bekkenringletsel als gevolg van een laag-energetisch zadeltrauma tijdens paardrijden.

Patiënt A, een 57-jarige paardrijder, kon het rechter been niet belasten nadat zijn paard bij opstappen had gesteigerd. Hierbij was het zadel tegen het perineum van de patiënt gestoten, waarna hij zelf moeizaam was afgestapt en met eigen vervoer naar het ziekenhuis was gebracht. Op de desbetreffende SEH werd een symfysiolyse vastgesteld, waarna de patiënt naar ons ziekenhuis werd overgeplaatst.

Wij zagen een…

Auteursinformatie

Maastricht Universitair Medisch Centrum, afd. Heelkunde, Maastricht.

L. Brouwers, semi-arts traumatologie; dr. M.G.J. Snoeijs, arts-assistent chirurgie; Prof. dr. P.R.G. Brink, traumatoloog.

Contact L. Brouwers (lars.brouwers@mumc.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 7 maart 2012

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties